Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Arbetsförmedlingen. Foto: Scanpix.
arbetsmarknad

Arbetslösheten ökar

"Männen står för ökningen"
1:25 min

Nya siffror från Arbetsförmedlingen visar att arbetslösheten ökat jämfört med februari i fjol, samtidigt som jobben minskar. Och Borås följer den nationella statistiken, säger Andreas Mångs på Arbetsförmedlingen i Borås.

– Totalt var arbetslösheten i Borås 8,6 procent i februari, och på ettårssikt innebär det en förändring på 0,1 procentenheter. Och det är framför allt männen som står för den ökningen, säger Andreas Mångs, arbetsmarknadsanalytiker på Arbetsförmedlingen i Borås.

Om man räknar antal personer som är arbetslösa i Borås idag jämfört med för ett år sedan handlar det om en ökning på 179 personer. Att det är männen som står för det största delen av ökningen menar Andreas Mångs beror på att arbetsmarknaden är så könsuppdelad.

– Männen arbetar i större utsträckning än kvinnor inom sektorer som har drabbats hårdare av konjunkturavmattningen, till exempel industrin eller byggsektorn.

Att jobben även minskat i jämförelse med februari i fjol har troligtvis sin förklaring i att sommarjobben i större utsträckning kom ut i februari förra året. Andreas Mångs menar att arbetslösheten i Borås-området kommer fortsätta öka ytterligare framöver men tror ändå på en positiv utveckling under året.

– Om man tittar på indikatorerna som till exempel konjunkturinstitutet gör så pekar faktiskt dom på att vi förmodligen har det värsta bakom oss vad gäller konjunkturen. Samtidigt säger företagen, framför allt inom industrin men även inom bygg att man kommer fortsätta att göra nedskärningar vad gäller sysselsättningen. Så förmodligen kommer arbetslösheten fortsätta stiga men vi har förmodligen nått kulmen på ökningstakten så förhoppningsvis nu ser vi en avmattning i ökningstakten och att det bottnar under året, säger Andreas Mångs.

En av de arbetssökande i Borås som har en positiv inställning är Emil Johansson. Han har varit arbetssökande i ungefär ett halvår och uppskattar att han sökt cirka ett dussin jobb.

Hur stora uppskattar du att dina egna chanser att få ett jobb är?

– Jag vet inte, det känns som att det är rätt hyffsat, säger Emil Johansson.

Sanna Thorén

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".