1 av 5
Yohio och Robin Stjernberg i Green Room i Friends Arena i Solna, Stockholm, under lördagens final i Melodifestivalen. Foto: Maja Suslin / Scanpix.
2 av 5
State of Drama kom näst sist. Foto: Caroline Aronsson
3 av 5
Robin Stjernberg, på efterfest efter finalen i Melodifestivalen, i Friends Arena i Solna, Stockholm på lördagen. Foto: Claudio Bresciani / SCANPIX
4 av 5
Robin Stjernberg vann med låten You. Foto: Andreas L Eriksson
5 av 5
State of Drama under Melodifestivalen i Friends Arena i Solna, Stockholm, på lördagen. Foto: Maja Suslin / Scanpix
melodifestivalen

Robin Stjernberg tog hem Melodifestivalen

State of Dramas sångare Emil Gullhamn
2:44 min

Det räckte inte hela vägen fram för Sjuhärads hopp, State of Drama. Bandet slutade på en näst sista plats i Melodifestivalen. Vann gjorde Robin Stjernberg med låten "You".

– Det här är ändå en vinst för oss, att ha kommit hit, sade sångaren Emil Gullhamn i State of Drama, efter att resultatet var klart.

Och ett bra framträdande blev det, men det räckte inte för att vinna. När de internationella jurygrupperna avlagt sina röster låg "Falling" på fjärde plats. Av TV-tittarna fick State of Drama 3,7 procent av rösterna, vilket motsvarar 18 poäng. Sammanlagt fick de ihop 68 poäng.

Det var en mycket rörd Robin Stjernberg som gick upp på scen för att framföra sin låt igen, efter att ha tagit emot statyetten Sångfågeln av förra årets vinnare Loreen. Nu ska han representera Sverige i Eurovision song contest i Malmö 18 maj.

Bland de 10 finalisterna fanns ytterligare två låtskrivare från Sjuhärad: Stefan Örn som tillsammans med Louise Hoffsten skrivit "Only the dead fish follow the stream" som kom på femte plats och Fredrik Kempe som hade ett bidrag med även i år, nämligen "Begging" som artisten Anton Ewald framförde och som kom på fjärde plats.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".