Hundratals liter olja läckte efter misstänkt sabotage

Flera hundra liter olja har läckt ut från ett pendeltåg i Lerum utanför Göteborg sedan tåget skadats efter att ha kört på ett föremål som låg på rälsen. Enligt räddningstjänsten i Göteborg rör det sig om 500 till 600 liter olja som har läckt från tåget.

Polisen säger att sabotage, att någon placerat något på spåret med vilja, inte kan uteslutas.

Inga personskador har rapporterats i samband med påkörningen.

Saneringsarbetet är omfattande, räddningstjänsten fick larmet vid sjutiden på morgonen. Fortfarande har läckan inte hittats.

Föremålet som låg på rälsen ska enligt Trafikverket vara en papperskorg. När något som inte ska ligga på rälsen finns där kallas det av Trafikverket för sabotage mot infrastrukten. Att någon eller några medvetet kan ha lagt dit papperskorgen ses som mycket allvarligt av Trafikverket.

– Det kan ske allvarliga olyckor. Plus att det blir samhälleliga kostnader av det när tåg blir stillastående och det blir reparationer, säger Bodil Sonesson, presskommunikatör på Trafikverket

Inga passagerare ska ha varit ombord på tåget när det körde på papperskorgen.

Eftersom tågtrafiken nu bara kan köras på ett spår förbi Lerum så har det lett till förseningar på mellan 10 och 15 minuter, enligt Bodil Sonesson.

Vid lunchtid väntas trafiken flyta på som vanligt efter att det oljeläckande tåget har flyttats.

TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".