1 av 2
Foto: Henrik Montgomery/Scanpix
2 av 2
Anette McVey. Foto: Sanna Thorén P4 Sjuhärad
mat

Nu börjar första restaurangveckan i Borås

Borås City: "Chans att testa restauranglivet"
1:30 min

Ikväll drar Borås Restaurangvecka igång, som är ett samarbete mellan Borås City och tio av stadens krögare. En tvårätters middag för 200 kr är parollen man hoppas kunna locka ut boråsarna ur sina iden med.

– Restaurangveckan är en vecka då vi vill att så många som möjligt ska ut och testa restauranglivet i Borås. Krögarna har gått samman och kommer erbjuda en förrätt och en varmrätt för 200 kr där man som gäst har möjlighet att välja mellan tre olika förrätter och tre olika varmrätter. Det är ett initiativ som är taget av krögarna i samarbete med Borås City och det är Borås Citys krögarmedlemmar som är med i detta, säger Anette McVey på Borås City.

– Både för att vi vill att fler ska testa alla dom bra restauranger vi har i stan och samtidigt ge tillbaks till dom som redan idag utnyttjar våra fina restauranger, men får en möjlighet att testa en ny restaurang eller köpa en middag på sin favoritrestaurang till ett lite bättre pris.

Efter Stockholmsmodell
Krogveckan i Stockholm har under flera år dragit massor av besökare till Stockholms restauranger, och nu satsar alltså Borås på en egen variant. I en undersökning som besökarna till Stockholms krogvecka gjort svarade 81% att de besökte en restaurang de inte tidigare provat. Anette McVey på Borås City hoppas att även boråsarna ska ta tillfället i akt.

– Dels har vi den förhoppningen att boråsarna verkligen går ut och testar, vi har jättemånga bra krogar här i Borås. Att vi ska få en bra beläggning är en önskan givetvis. Och att man som sagt kanske hittar ett nytt favoritställe eller något man inte provat innan och verkligen går man ur huse nu och ta chansen när krögarna vill bjuda in till detta evenemang.

Specialmeny på Viskan
Krogarna som medverkar har själva valt om de vill erbjuda rätter från sin vanliga meny eller något helt nytt. Café Viskan som i vanliga fall har à la carte på helgerna, har satt ihop en speciell meny för Restaurangveckan. Milad Ramezankhani är en av delägarna.

– Vi ville vara med i Restaurangveckan för att vi känner att Borås börjar pulsera lite, folk börjar gå ut mer och då tänkte vi att vi gör en bra deal när vi uppmuntrar folk att gå ut och testa vår mat. För vi har verkligen utvecklats sedan bara några år tillbaka, säger Milad Ramezankhani.

– Det vi vill få ut är att folk testar alla sorters mat och kommer ut. Jag kommer ihåg för ett antal år sedan så dog hela stan klockan sex. Ingen var ute. Men det börjar bli ändring på det, folk börjar komma ut, gå på afterwork, tar ett glas vin innan dom går ut. Och det är det vi vill uppmuntra, man behöver inte gå hem utan man kan få något enkelt och billigt efter jobbet.

– Vi kommer att göra en speciell meny för att kunna vara med och leverera som alla andra restauranger.

Kommer ni ha öppet lite senare då också?

– Vi brukar faktiskt vara lite flexibla och ha öppet lite längre om det finns tillräckligt mycket folk, så absolut.

Restaurangveckan pågår till och med på fredag.

Sanna Thorén
sanna.thoren@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".