Abdi Jama och Yasin Mohamed i Somali FF. Foto: Jan-Åke Thorell P4 Sjuhärad
BORÅS

Somali FF vill lära medlemmarna trafikregler

Somali FF: "Vi i styrelsen ser det som vårt ansvar"
1:42 min

Styrelsen för den somaliska fotbollsklubben Somali FF på Norrby i Borås vill inte bara ge sina landsmän en möjlighet att spela fotboll utan även hjälpa nyanlända somalier in i samhället. Bland annat vill man lära dem att bli bättre bilförare och förstå trafikmärkena.

– Det finns vissa som kan köra bil i hemlandet och har internationellt körkort. Men samtidigt finns det vissa vägmärken som de inte kan. Vi har tille xempel inte högerregeln eller huvudleder, säger föreningens ordförande Yasin Mohamed.

Den som har ett internationellt körkort får köra bil i Sverige ett år utan någon ytterligare körkortsutbildning. Men kommer man från till exempel Somalia och inte förstår vad vägmärkena betyder så kan det vara svårt att vara en säker bilförare. Det vill styrelsen i Somali FF råda bot på.

– Vi tycker att detta är ett ansvar som vi i styrelsen har, att hjälpa våra spelare så de kan lära sig av oss som bott länge i Sverige, samtidigt som vi har kul och spelar fotboll.

Men styrelsen vill mer än så. De vill hjälpa sin landsmän in i det svenska samhället och göra stadsdelen Norrby lite bättre.

– Det är bra för Norrby eftersom det händer vissa saker här. Vi försöker se till att de som bor på Norrby blir lite klokare än andra Boråsare, skojar Yasin Mohamed.

Föreningen har ansökt om 15 000 kronor från Borås stad för att utveckla verksamheten, men pengarna betyder inte allt.

– Vi fortsätter även utan bidraget. Vi startade från noll och idag har vi jättefin fotboll. Vi tänker inte på de ekonomiska bitarna. De kan hjälpa oss, men går det inte så går det inte.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".