Foto: Rickard Nilsson/Scanpix
livsmedel

Dålig kontroll vid köttproduktion – trots lag

Miljöinspektör: "Vill veta vilka krav vi ska ställa"
1:47 min

Smittor som spridits via köttavfall till andra djur kan orsaka allvarliga utbrott av till exempel mul- och klövsjukan, svinpest och galna kosjukan. 2006 infördes lagar om bättre kontroll av biprodukterna från köttproduktionen. Men fortfarande idag görs nästan inga såna kontroller i Västra Götaland.

Kommunerna menar att det är jordbruksverkets fel.

Varken miljöinspektör i Uddevalla, Bo Isgren eller hans chef Martin Gustavsson tycker inte att de fått tillräckligt tydliga instruktioner från Jordbruksverket om vad som egentligen gäller.

Därför har miljösamverkan i Västra Götaland, ett samarbete mellan alla miljökontor i regionen, gjort en skrivelse till Jordbruksverket där de ber om –tydligare riktlinjer.

– Vad vi ska titta efter, vilken nivå vi ska ha på tillsynen, vilka krav vi ska ställa och hur vi ska hantera olika avvikelser med mera, säger Bo Isgren.

Det handlar till exempel om att kött som riskerar att vara smittat, inte får råka bli mat åt något annat djur. Därför måste restauranger slänga sitt matavfall i särskilda soptunnor, och slakterier märka upp sitt avfall och vara noga med vart det tar vägen, så att det går att spåra om en smitta skulle bryta ut.

Sedan 2006 har kommunerna haft ansvar för att kontrollera vad som händer med slaktavfall och matrester med kött i, både i restauranger och butiker, och ute på gårdar och vissa industrier.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".