Foto: Sara Johansson P4 Sjuhärad
Borås

AB Bostäder Borås krav på hyresgästen

VD:n: "Med hyresskulder svårt att få hyra"
1:28 min

Drygt 80 procent av bolagen i allmännyttan ställer särskilda krav på hyresgästerna - exempelvis fast arbete och referenser. Det trots att allmännyttan enligt lagen har ett socialt samhällsansvar. Det visar en enkät Ekot gjort.

För att få hyra av AB bostäder i Borås krävs bland att man inte har några betalningsanmärkningar. Men det kan göras undantag, säger VD:n Sven Liljegren.

– Det är inte svart eller vitt men självklart har vi vissa krav på våra hyresgäster, säger Sven Liljegren, VD på AB bostäder Borås.

Fast jobb eller långt vikariat
Inga skulder eller allvarliga betalningsanmärkningar och goda referenser. Det är några av de krav som Borås största kommunala bostadsbolag ställer på sina hyresgäster. Dessutom måste man ha fast jobb eller ett vikariat som sträcker sig minst sex månader framåt, om man inte exempelvis har intyg på att man får försörjningsstöd. Och så krävs en nettoinkomst som är tre gånger så stor som hyran.

Vill skydda den enskilda hyresgästen
Har ni sett att man behöver den inkomsten för att kunna betala hyran?

– Ja, det här är ju inte bara för vår skull, det är lika mycket för att skydda den enskilda hyresgästen att hamna i svårigheter.

– Vi anser att vi lever upp till de krav man kan ställa på ett kommunalt bolag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".