1 av 3
En av de vanligaste arterna, nordisk fladdermus, söker sig till värmen under tegelpannor, skorstensmurar och vindar på sommaren. Foto: Camilla Walldán P4 Sjuhärad
2 av 3
Men en ultraljudsdetektor går Jens Rydell ut om natten och fångar fladdermössens skrik. Foto: Camilla Walldán P4 Sjuhärad
3 av 3
Jens Rydell. Foto: Camilla Walldán P4 Sjuhärad
Mark

Marks kommun vill räkna fladdermöss

Fladdermusforskare: "De vaknar om några veckor"
1:44 min

Marks kommun har sökt pengar för att inventera fladdermössen i kommunen. Man vill få bättre kunskap och kartlägga var fladdermuskolonierna finns. Kunskapen är viktig för att kunna skydda arten när kommunen gör olika former av exploateringar.

– När man lyssnar på en sådant ljud med en förlängd tidsaxel, så låter det som det ska låta, fast långsammare. Du hör du en ganska ren ton, säger Jens och Rydell och härmar ljudet av en fladdermus.

Ljuden avgör
I Sverige finns 19 olika arter av fladdermöss. Genom att lyssna på ljuden och studera bilder av ljuden på datorn, kan Jens identifiera vilken art det rör sig om. Fladdermusinventering är aktuellt i och med vindkraftsutbyggnaden, då arten hotas av kraftverken. Den görs då ofta på höga höjder, och inte de artrikaste miljöerna. En sådan inventering gjorde länstyrelsen 2009 i Mark. Då hittade man 7-8 arter, enligt Jens.

Vill få koll
Nu vill kommunen ha kunskap om hela fladdermusfaunan: Vilka arter som finns, och var de lever. Vid en heltäckande inventering studerar man först kartor över bygden, och placerar sedan ut ultraljudsdetektorer i de miljöer där fladdermöss förväntas finnas.

– Det är framför allt vid vattendrag och lövskogsområden, där det är lite variation i bebyggelsen; i kvarnar och bruksområden, kyrkogårdar och lador. Men också modern bebyggelse - om den ligger i närheten av vattendrag och lövskogsområden.

Inspelningarna från ultraljudsdetektorerna samlas in efter par dagar. Jens går också själv ut om natten och lyssnar och spelar in fladdermus-skriken. Därefter analyseras det samlade materialet.

Letar på sommaren
Inventeringen sker under sommarmånaderna, då fladdermössen är mest aktiva. Nu har de legat i dvala sedan oktober, och bara levt på lagrat fett. Men snart ska de ut om natten och jaga insekter igen.

– Nu är det precis att de ska till att vakna här om ett par veckor. När insekterna börjar kläckas. Och då blir det också ägglossning, och honorna blir dräktiga.

Först i april får Marks kommun besked om de tilldelas anslag till inventeringen. Vem som i så fall får uppdraget att utföra inventeringen är ännu inte klart.

Fladdermöss. Foto: Kyle Gerstner/Scanpix

I Sverige finns 19 arter, som alla lever på insekter. Deras naturliga boplatser, som till exempel håligheter i träd, har minskat kraftigt. Därför utnyttjar de allt oftare våra bostäder. De bor under takpannor, mellan inner- och ytterväggar, på vindar och i skorstensmurar. Eftersom de är insektstätare gör de dock ingen skada. En av de vanligaste arterna är Nordisk fladdermus.

Fladdermusen är en mycket gammal djurgrupp. Fossil visar att de inte har förändrats nämnvärt under de senaste 50-60 miljoner åren. I Sverige utgör de 25 procent av däggdjursarter och är en ekologiskt viktig djurgrupp. Fladdermusen är skyddad bland annat av artskyddsförordningen och av europeisk konvention, Eurobats.

Källa: Naturvårdsverket

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".