borås

Facket akutlarmar på SÄS

1:26 min

Fackförbunden på lasarettet i Borås slår nu larm om arbetsmiljön på Södra Älvsborgs Sjukhus. I en framställan till sjukhusledningen larmar man om extremt hård belastning på personalen och kräver akuta åtgärder.

– Övertidstimmarna och beordningarna har ökat väldigt mycket de senaste månaderna. Även om influensaperioderna går över och överbeläggningen på sjukhuset förhoppningsvis blir bättre så kan´det ändå bli långtidssjukskrivningar av det här när man arbetar så mycket som man gör. Många jobbar dubbelpass, man blir beordrad att jobba på lediga dagar och helger. Det är klart att det inte håller i längden. Man jobbar redan heltid, man ska inte behöva jobba en halvtidstjänst till för att det fattas resurser. Sjukhusledningen måste agera och vidta åtgärder, för såhär ska det inte vara, säger Åsa Bertilsson, sjuksköterska och företrädare för Vårdförbundet.

Har ni fått någon respons från sjukhusledningen?

– Det har vi fått. Vi har alltid haft ett gott sammarbete med ledningen. Jag vill poängtera att det här inte är någon krigsförklaring på något vis. Vi har en hyfsat bra dialog med dem, men våra medlemmar måste se att vi reagerar och gör något. De måste se på papper att det här gör vi och det här kommer vi att göra.

Sara Johansson

sara.johansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista