Foto: Pär Sandin, SR Sjuhärad.
borås

Lång väntan på bostad i Borås

AB Bostäder: "1400 har väntat i över 5 år"
1:18 min

Väntetiden för att få hyra en bostad i Borås är i snitt lika lång som den i Göteborg, det visar en undersökning som Ekot har gjort. Sven Liljegren, VD på AB Bostäder Borås, bekräftar att det är ett stort tryck på lägenheterna.

– Vi har 15 000 personer i kö, av dem har 1400 väntat i över fem år, säger Sven Liljegren.

Det är svårt att få tag på en hyreslägenhet. Inte bara i storstäderna, utan även på mindre orter runt om i landet. Det visar en undersökning bland landets bostadsföretag som Ekot har gjort. Enligt den är snitttiden på att få ett hyreskontrakt i Borås ungefär 3 år, lika länge som exempelvis Göteborg. Sven Liljegren på AB bostäder säger att deras väntetid varierar mycket beroende på var i staden man vill bo.

– Kötiden kan variera mellan ett och sex år beroende på vilket området det är och vilken lägenhet man vill ha.

Men 15 000 i kö, hur har det sett ut tidigare?

– Vi har legat där ett bra tag. Det är ett högt tryck på lägenheter i Borås. Staden växer men det byggs inte bostäder i samma takt, därför ökar köerna.

#Bostadsjakt - vi vill höra din historia

Hur såg din väg till en bostadsrätt eller ett hus ut? Har du ett förstahandskontrakt eller bor du i andra, tredje eller fjärde hand?#text=5424927##link=345046#

Kötid vid stickprov på nyligen uthyrda lägenheter i olika stadsdelar

Norrby: 5 år

Centrum: 6 år

Sjöbo: 3 år

Göta: 4 år

Trandared: 3 år

Hulta: 1 år

Hässleholmen: 1 år

Källa: Bostäder Borås AB

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".