1 av 2
Ulf Sjöberg, rektor på Rångedalaskolan. Foto: Pär Sandin P4 Sjuhärad
2 av 2
Gülsen Özdenkos, områdesanvarig i stadsdel Öster i Borås. Foto: Jan-Åke Thorell P4 Sjuhärad
BORÅS

Hård kritik mot Rångedalaskolan

Rektorn: "Vi tar kritiken på allvar"
1:29 min

Rångedalaskolan får hård kritik efter en inspektion som Skolinspektionen genomfört på skolan. Kommunen får nu en rad förläggande om brister på skolan som måste rättas till.

Enligt Skolinspektionen saknar Rångedalaskolan bland annat systematiskt kvalitetsarbete och eleverna och deras föräldrar får inte tillräckligt med information om utbildningens mål.

Vidare kritiserar Skolinspektionen att lärarna inte samarbetar med varandra, att eleverna saknar inflytande över undervisningen och inte är delaktiga i den demokratiska processen.

Nytillträdd rektor
Ulf Sjöberg är rektor på Rångedalaskolan, men började jobbet bara tre dagar innan skolinspektionen gjorde sitt besök och vill därför inte kommentera varför det blivit som det blivit. Men han ser allvarligt på kritiken och kan förklara vad han ska göra åt problemen.

– Närmast kommer jag skicka ut brev till föräldrar och elever som beskriver min syn på det hela. Sedan ska vi ha en dialog med föräldraföreningen, och från Stadsdels Östers sida arbeta med förbättringar.

Vad vill du säga till oroliga föräldrar?

– Vi tar åt oss av kritiken från skolinspektionen, men man ska tänka på att de bara beskriver det som ska förbättras och inte något av det som är bra. Det finns massor av saker som är bra på skolan, men det är inte deras uppdrag att beskriva det och därför blir det kanske lite snedvridet emellanåt. Men givetvis är det allvarlig kritik och vi kommer jobba intensivt för att få ordning på detta så att vi uppfyller statens krav.

Behöver föräldrarna vara oroliga att barnen inte mår bra i skolan?

– Absolut inte. Jag tycker att de kans skicka sin barn med stort förtroende till skolan. Vi ska ta en diskussion i arbetslaget om hur vi ska stärka upp de mest allvarliga bristerna som uppfattats av elever och föräldrar så att de känner at vi är på rätt väg.

Inga svar
Ledningen i kommundel Öster i Borås ser allvarligt på kritiken som framförts mot Rångedalaskolan, men har inga svar på varför skolan utmärker sig så negativt i skolverkets inspektion. Men problemen borde ha uppmärksammats tidigare, säger Gülsen Özdenkos som är områdesanvarig för grundskoleverksamheten i Öster.

– Det är jätterba att rapporten är framtagen, så vi kan sätta igång ett förbättringsarbete så fort som möjligt.

Håller du med om att kritiken mot Rångedalaskolan är extra hård?

– Vi har haft inspektion på alla skolor, men Rångedala skiljer sig åt. Förklaringen finns i rapporten så vi får sortera vem som ska göra vad och hur i det här arbetet.

Kritiken riktas mot grundläggande värderingar. Borde ni inte ha koll på det själva?

– Självklart. Det är vårt uppdrag. Vi måste fundera på hur vi ska lägga upp arbetet framöver.

Eleverna verkar inte tycka att de tas på allvar?

– Då får vi ta dem på allvar, när de säger och uttrycker sig så. Det är jätteviktigt att lyssna på vad eleverna tänker, tycker och känner.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".