Foto: Tomas Oneborg/SCANPIX.
västra götaland

Stor brist på specialistläkare

Primärvårdsdirektör: "23 spanska allmänläkare påväg"
1:21 min

Läkarbristen i landet kommer vara ett problem under många år framöver enligt en ny rapport från Sveriges läkarförbund. I Västra Götaland finns idag behov och ekonomi att anställa 143 specialistläkare till – men det finns för få.

Marie-Louise Gefvert, primärvårdsdirektör i Västra Götalandsregionen berättar att primärvården nu valt att rekrytera läkare från Spanien för att försöka täcka behoven.

– Det finns en kraftig brist på allmänläkare, både i regionen och nationellt. Så det vi försöker göra är att öka intresset för dem som är legitimerade läkare att göra ST-tjänst inom allmänmedicin. Sedan försöker vi också rekrytera specialister från andra EU-länder. Där har vi just nu 23 spanska läkare inom allmänmedicin som successivt kommer att anlända.

Sjuhärad utmärker sig inte från övriga regionen. Här finns generellt stor brist på läkare med specialistkompetens inom primärvården och det är svårare att rekrytera ju längre från de större städerna som man kommer. Det är idag allra svårast att hitta läkare till Svenljunga, Tranemo, Ulricehamn och Mark och bristen på läkare framöver kan komma att påverka den vård som patienterna får.

– Det är naturligtvis inte bra så till vida att de flesta människor fungerar som du och jag – har vi en kontinuerlig kontakt med vården så vill vi gärna ha en relation till den doktor som ska behandla oss. Jag tror att många patienter upplever det som irriterande och ibland osäkert att möta olika läkare.

Åsa Dahlberg
asa.dahlberg@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".