Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
borås

Problem i Fristad efter att sopstation stängt

Uppdaterat torsdag 14 mars 2013 kl 11.32
Publicerat torsdag 14 mars 2013 kl 07.12
Fristadbo: "Långa köer till andra stationen"
(1:32 min)

Många Fristadbor är upprörda sedan återvinningsstationen på torget har tagits bort. Orsaken är att Arbetsmiljöverket dömt ut de gamla sopkärlen. Vill man slänga allt på samma ställe är det nu sopcentralen med begränsade öppetider som gäller.

– Det är ju inte bra. Det behöver finnas återvinningsstationer här så folk kan slänga sitt skräp. Många äldre här har inte tillgång till bil, och nu har de blivit av med möjligheten att slänga sina sopor. Jag slänger borta vid den stora sopstationen, men där är det begränsade öppettider. Den hade behövt vara öppen i alla fall en dag till, ibland är det kö ut på stora vägen, säger Fristadbon Gerhard Langelotz.

Utdömda kärl
Återvinningsstationen vid torget i Fristad var den sista i Borås som använde sig av de kärl som nu dömts ut av Arbetsmiljöverket. Efter en brand på stationen fanns därför inte reservdelar nog att driva stationen vidare tills man hittat en ny lösning. Eftersom den nya stationen kommer ta större plats än den gamla behövs nytt bygglov och en ny station kan därför dröja.

Enligt Pär Carlsson på Borås energi och miljö är i alla fall målet att man ska upprätta en ny bättre återvinningsstation med fullsortering.

– Vi jobbar för fullt på att försöka hitta en lösning tillsammasn med handlarföreningen som har parkeringsplatserna. Vi skulle kunna ha en containerstation där ute.

När kan en ny station bli verklighet?

– Det kan nog ta några månader, för det krävs bygglov och såvidare. Vi hoppas ha en plan vid halvårsskiftet. Men så länge kommer vi gå ut och informera Fristadborna vilka alternativ som finns sålänge.

Förhandlingar pågår
Även ur miljösynpunkt kan det vara en fördel att fortsatt ha en fullsorteringsstaion vid torget i Fristad. Förhandlingar pågår nu för att hitta en lösning, men kommer man inte överens är planen att utveckla återvinningsstationen vid Tärnavägen istället, men Christian Rudensjö som är butikschef på City Fristad tycker att en ny återvinningsstation vid torget är att föredra.

– Det är klart att det är bättre om den ligger där kunden är mest. Mest ur miljöskäl, men vi har 8000 bilar som kommer varje vecka. Kan alla lämna samtidigt är det bättre för oss och för kunderna.

Återvinningsstationers ekonomi bygger på att producenterna betalar en del och kommunerna är sedan ansvariga för att stationer upprättas. City Fristad betalar idag en viss del på varje vara till sin leverantör för att ha en återvinningsstation och Christian Rudensjö hade föredragit att ha stationen i butikens närhet.

Återvinningsstationen vid torget togs bort hastigt, och Christian Rudensjö tror att det tillsammans med bristen på information till de boende i Fristad är en bidragande orsak till att invånarna blivit så upprörda, vilket Barbro som är boende i Fristad håller med om.

– Jag vet inte vart jag ska lämna mina kartonger. Jag funderade just på det, för jag har varit hos min gamla pappa och rensat. Jag slängde på torget förut.

Elin Ternander
elin.ternander@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".