Gabriel och Vergili, romska tiggare från Rumänien vittnar om ett hårt och kallt liv på Borås gator. Foto: Joel Wendle P4 Sjuhärad
borås

Iskalla nätter och oro – Borås tiggare lever i misär

Vergilia: "Oron för barn och barnbarn är värst"
1:34 min

Det finns många tiggare på gatorna i Borås just nu. De tigger på dagarna och vandrar runt på nätterna för att hålla värmen. P4 Sjuhärad har träffat två dem, 57-åriga Vergilia och 27-åriga Gabriel. De är båda romer från Rumänien och i hemlandet lyckas de inte hitta någon försörjning.

På grund av hur situationen för romer ser ut i Vergalia och Gabriels hemland Rumänien, ser de just nu inget alternativ till tiggandet.

57-åriga Vergilia berättar att hon och hennes familj är fattiga och inte lyckas försörja sig hemma i Rumänien. Därför har vi har inget val, säger hon, när jag frågar varför de kommit till Sverige för att tigga.

Försörjer familj i Rumänien
P4 Sjuhärad träffar på Vergilia på en trottoar på Allégatan där hon sitter och tigger. På en trottoar på andra sidan gatan sitter hennes 27-årige landsman Gabriel. Båda har varit i Borås i ett par veckor berättar de och båda har familjer hemma i Rumänien att försörja.

Gabriel berättar att hans pappa dog för ett par år sedan, och att han nu måste hjälpa sin mamma med försörjningen. Dessutom har han fru, barn och yngre syskon att tänka på.

Kylan svår att hantera
Livet som tiggare är hårt berättar Vergilia och Gabriel - inte minst nu på vintern, när kylan är svår att hantera. Vergilia har problem med ryggen och en fot, och Gabriels problem med njurarna har blivit värre sedan han kom till Sverige.

I början när de kom hit kunde de sova på en toalett, berättar de, men den har de blivit ivägkörda från nu. Så nu vandrar de runt på nätterna för att hålla värmen. Ibland sover de några timmar i ett parkeringshus. Annars sover de på dagarna, medan de sitter och tigger.

Längtar hem
Trots den hårda tillvaron som tiggare, så är det ändå saknaden efter och oron för barn och barnbarn hemma i Rumänien som är svårast att hantera, säger Vergilia och brister i gråt.

Hur de tror att deras framtid ser ut kan ingen av dem svara på. Gabriel säger att han planerar att vara kvar i Sverige och tigga över sommaren, för att försöka spara ihop pengar som räcker över vintern. Vad som händer sen vet han inte.

Tolk: Octavian Muresan

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".