Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Socialnämndens ordförande i Mark, Per-Olof Hermansson. Foto: Andreas Kron.
MARK

Hermansson: "Inga fler barn kommer placeras på Oasen"

Hermansson: "Familjens larm hanterades fel"
3:08 min

Familjen i Mark, som bodde på Oasen 2010, berättade om sina upplevelser för dåvarande ordförande i socialnämnden, trots det fortsatte kommunen att placera barn på Oasen.
Nuvarande ordförande i nämnden, Per-Olof Hermansson, medger brister i organisationen som gjorde att informationen inte fördes vidare.

Markborna larmade Socialstyrelsen om att allt kanske inte stod rätt till på Oasen redan 2010, utan att något hände. Även Marks kommun fick information om familjens upplevelser på hemmet. Trots det har kommunen fortsatt att placera barn där.

Det var dåvarande ordföranden i socialnämnden, Ove Eglinger (S), och sociala utskottets ordförande - Ann Hjertén (S) - som fick ta emot informationen vid ett möte med föräldrarna. Ove Eglinger säger till P4 Sjuhärad att han lämnade vidare informationen till den handläggare på socialförvaltningen, men vill i övrigt inte kommentera frågan.

Fastnade på vägen
Den nuvarande ordförande i socialnämnden, Per-Olof Hermansson (KD), säger dock att informationen nog fastat på vägen - på grund av brister inom nämnden.

– 2009 och 2010 hade vi inte en så väl fungerade organisation. Socialstyrelsen kritiserade oss hårt. Under den tiden kom det in information om Oasen men på grund av problemen så tror jag att informationen inte hanterades korrekt, säger Per-Olof Hermansson.

När du såg programmet om Oasen, blev du inte orolig?

– Jo, det blev jag redan tidigare. Därför tog vi kontakt med förvaltningen och bad dem redogöra för oss hur det ser ut. De kontrollerade den förälder som har ett barn placerat på Oasen just nu, och den föräldern har inga negativa synpunkter. Så just nu har vi ingen anledning till oro. Däremot fanns det en placering 2010, som ni refererar till, där familjen observerade negativa saker. Den familjen placerades sedemera på ett annat hem. Utan att jag vet det så kan man väl dra slutsatsen att de (förvaltningen) drog lärdomen den gången att det var bättre att placera dem någon annanstans.

Nu har socialstyrelsen polisanmält Oasen och de är under utredning. Kommer ni placera barn där den närmaste tiden?

– Nej, det kan jag inte tänka mig, slår Per-Olof Hermansson fast.

Socialstyrlesen polisanmäler
Det var i förra veckan Socialstyrelsen polisanmälde HVB-hemmet Oasen, efter att det kommit fram uppgifter om att hemmet använt olagliga begränsningsåtgärder. Det handlar bland annat om ett så kallat timeout-rum för att stänga in barn och även lagt ned bråkiga barn på mage och hållit fast dem med våld.

Flera barn och ungdomar, som vårdats på Oasen, framträdde också i söndagens Kalla Fakta i TV4 och berättade om hur de utsatts för både inlåsning och våld på hemmet.


Tillbakavisar kritiken
Bo Hjort, talesperson för Oasens barnhem, tillbakavisar dock kritiken. Han säger att nedläggningar och våld bara används i nödvärnssituationer när det varit fara för barn eller personal. Oasens ägare Rune Nensén kommenterar polisanmälan så här: 

– Det är naturligtvis allvarligt att vi är polisanmälda. Under ett decennium har Socialstyrelsen godkänt inte bara timeout-rummet utan även de andra rutiner vi använder, förklarar han.

– Efter så pass många års erfarenhet så har vi sett att i extremsituationer så har det varit det skonsammaste sättet att hantera det på. Därför har vi bett Socialstyrelsen att precisera sig om vad vi får göra och inte får göra, säger Rune Nensén.

Fler sjuhäradskommuner
Även Svenljunga och Borås kommun har barn placerade på det omdiskuterade och nu också polisanmälda barnhemmet Oasen i Aneby.

Det var i slutet av förra veckan som Socialstyrelsen polisanmälde Oasen, efter misstanke om att hemmet använde "otillåtna begränsningsåtgärder": bland annat stänger man in barn i så kallade timeout-rum och lägger ned bråkiga barn på golvet och håller fast dem med våld.

Tidigare publicerat:

Foto: Scanpix
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".