Trafik

Lastbil blev stående på R40 i flera timmar

Trafikpolis: "Vi är restriktiva med att flytta fordon"
1:22 min

Polisen i Västra Götaland ifrågasätter i dag hur en lastbil kunde bli stående på riksväg 40 vid Rångedala hela eftermiddagen i går och sen blev orsaken till allvarlig trafikolycka. Lastbilen på vägen orsakade en trafikolycka där en man blev allvarligt skadad.

Det var vid halvsextiden som en personbil körde in i en stillastående dragbil på Rångedalabron. Dragbilen skulle dra bort ett släp från en lastbil som fått haveri och som stått på platsen sedan tidigt på eftermiddagen.

En man i personbilen klämdes fast och fördes till lasarettet i Borås med allvarliga skador.

– Jag tycker spontant att det är väldigt olyckligt när ett fordon blir uppställt under såpass lång tid på en så trafikerad väg. Sedan får man naturligtvis se till varje enskilt fall vad som gjort att det händer. Men grundföreställningen måste ju vara att man försöker ha vägen fri, säger Mats Berndtzon, biträdande chef på trafikpolisen i Västra Götaland.

Vem har ansvar att få undan en sånhär bil?

– Lite beror det på omständigheterna. Ägaren ska se till att det påbörjas en bärgning så snart som möjligt.

Vad kan polisen göra?

– Om man anser att det är trafikfarligt uppställt så kan man flytta på dem, men vi har blivit väldigt restrektiva med att flytta fordon. Det måste vara riktigt uppenbar trafikfara – att det är farligt där fordonet står.

Men snö, is och minusgrader – är inte det en trafikfarlig situation?

– Spontant känns det inte bra alls.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".