Barnhemmet Oasen. Foto: Pablo Dalence.
oasen

Åklagare i Borås valde att inte utreda Oasen

Mamma:"Barn släpades i armarna"
1:36 min

Polis och åklagare fick indikationer på att HVB-hemmet Oasen stängde in barn i så kallade timeout-rum redan 2010. Informationen kom från en familj från Marks kommun, som då bodde på hemmet och som gjorde en polisanmälan. Men åklagaren beslutade att inte inleda någon förundersökning.

I slutet av förra veckan polisanmälde Socialstyrelsen Oasen, bland annat för att hemmet stänger in barn i timeout-rum. Sedan dess har flera andra privatpersoner med anknytning till Oasen polisanmält hemmet.

P4 Sjuhärad har träffat en familj från Marks kommun som i början av 2010 bodde på det kritiserade barnhemmet. Redan i början av vistelsen reagerade föräldrarna på hemmets arbetsmetoder, saker som till slut fick dem att agera och kontakta polisen.

– Jag såg barn som drogs, släpades i korridorer, i armar. Det här kan jag inte prata för mig om men min man fick även bevittna hur ett barn släpades till ett så kallat timeout-rum, berättar mamman.

Föräldrarna kom även över ett dokument med, vad de menar är, riktlinjer över hur personalen skulle hantera en pojke på hemmet. I dokumentet står att toaletten skulle användas som så kallat timeout-rum om pojken ifråga blev utåtagerande. Det har också lämnats till polis och åklagare.

Men familjens polisanmälan ledde aldrig till någon utredning. Kammaråklagare Patrik Tilly i Borås, som var den som fick anmälan på sitt bord, valde att inte inleda någon förundersökning om brott. Tilly vill inte ställa upp på en bandad intervju om hur han kom fram till sitt beslut. Han säger att han inte vet hur han resonerade men säger att han kanske hade regerat annorlunda om han fått uppgifterna idag. Det han såg i anmälan från familjen var inget brott, säger han till P4 Sjuhärad.

Patrik Tilly säger också att han fattade beslutet utifrån sin helhetsbedömning av familjen - som själva alltså var föremål för utredning just då.

För att möta kritiken av de metoder man använt sig av mot barn har styrelsen i moderbolaget som äger Oasen nu beslutat om en rad åtgärder. Man har tagit in en konsult för att få hjälp i verksamheten, man har beslutat att inreda ett nytt samtalsrum och att timeout-rummet ska byggas om till förråd. Man ska också sluta att använda sig av nedläggningar av barn - trots att man tror att det innebär ökade säkerhetsrisker för barn och personal.
- Vi avstår från möjligheten eftersom det är så kontroversiellt. Men jag är lite bekymrad för det minskar säkerheten för personal och barn, det blir ökade risker, säger Bo Hjort som är pressansvarig på barnhemmet till P4 Jönköping.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".