Thomas Wallén, sjukhusdirektör på Södra Älvsborgs sjukhus.
sjukvård

Thomas Wallén beklagar situationen på SÄS

Sjuhusdirektören: "Ett avvikande år"
1:09 min

Sjukhusdirektör Thomas Wallén beklagar idag den svåra arbetsituationen på SÄS i Borås. Facken larmade om en arbetsmiljö som gör att anställda tvingats sjukskriva sig på grund av utarbetning och enligt Thomas Wallén har den pressade situationen att göra med att årets influensa varit ovanligt svår.

– De normala åren har vi det också besvärligt när vintern slår till men det brukar vi klara av. Man kan säga att det här året är en avvikelse från det normala, och det är ju aldrig lätt att planera för.

Thomas Wallén säger att Södra Älvsborgs sjukhus har tillräcklig bemanning och att ledningen arbetat för att täcka upp på de avdelningar där arbetet är och har varit extra tungt under vintern. Bland annat har ett antal nya vårdplatser öppnats.

– Varje vårdavdelning på sjukhuset har ju en bemanning som är anpassad för den patientkategori man har, och öppnar vi upp extra vårdplatser så bemannar man ju upp förstås utifrån hur många nya vårdplatser man har. Det där är ju en princip som vi alltid har haft att vi utgår ifrån det.

I svaret på den begäran om akut åtgärd enligt arbetsmiljölagen som facken på SÄS skrivit bekräftar Thomas Wallén att situationen varit ovanligt svår.

– Det är bekymmersamt, vi ska inte ha arbetsmiljöskador och vi ska inte ha sjukskrivningar på grund av dålig arbetsmiljö. Tyvärr har det blivit en realitet den här vintern och det är mycket beklagligt.

Tidigare publicerat:

SÄS akutintag. Foto: P4 Sjuhärad.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".