borås

Sjuka tvingas gå utan dyra mediciner

Utförsäkrad: "Det finns ingen chans att man kan betala"
1:27 min

Det har blivit svårare för sjuka att få ut sina mediciner. Numera går det inte att dela upp betalningen på kredit om man har betalningsanmärkningar. Jonas från Borås blev utförsäkrad och tvingades leva på 3500 i månaden samtidigt som hans högkostnadsskydd på apoteket gick ut.

Jonas har manodpressiv sjukdom. Hans viktigaste medicin kostar drygt 1000 kronor för två veckor utan högkostnadsskydd.

– Det finns ju ingen chans i h-vetet att man kan betala tusen kronor när man får ut 3500 kronor, säger Jonas.

Regler försvårade
Förut kunde man köpa mediciner och dela upp betalningen utan att någon kreditprövning gjordes, nåt som ändrades 2005. Magnus Lind, ekonomichef på apoteket säger att systemet missbrukades då och att man hade nästan 50 miljoner i kreditförluster. Idag har Apoteket dessutom en skyldighet enligt konsumentköplagen att kolla av kundens betalningsförmåga innan kredit ges. Har man inte råd att betala sina mediciner får man vända sig till socialtjänsten säger Magnus Lind.

– Det är inget som ingår i apotekets uppdrag att hantera, det måste den enskilde göra själv.

Två anmärkningar räcker
Numera räcker det att man har mer än en betalningsanmärkning eller skulder hos Kronfogden för att man ska nekas kredit på apoteket. Och Socialtjänsten ersätter bara läkemedel för dom som är utredda och helt saknar ekonomiska tillgångar. Jonas fick låna 1000 kronor av en kompis för att få ut sin viktigaste medicin.

– De har räckt i två veckor men nu är de slut. Så nu är det igång igen. Och det är redan några mediciner som jag inte äter för att jag inte har haft råd att hämta ut dem.

Tidigare publicerat:

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".