Elisabeth Ohlson Wallin Foto: Mikael Medin P4 Sjuhärad
Mark

Ohlson Wallin ställer ut - med polisskydd

Ohlson Wallin: "Blev påhoppad av kristna ungdomar"
1:23 min

Igår invigdes Elisabeth Ohlson Wallins kontroversiella fotoutställning på Rydals museum. Hon visar bland annat bilder från genombrottsutställningen Ecce Homo. Men erfarenheterna från senaste besöket i Mark fick henne att tveka inför att ställa ut.

På Rydals museum kan man nu se Elisabeth Ohlson Wallins bilder från Ecce Homo, men också den omdebatterade bilden förra året med kungen, hans vänner och en naken Camilla Henemark. Ohlson Wallin är glad att bilderna nu visas i Rydal, men har dåliga erfarenheter av ett tidigare besök i Mark.

– Jag känner ju till Marks kommun, och tyvärr hade jag en dålig erfarenhet, för jag var här och föreläste och blev - inom citationstecken - påhoppad efteråt av några kristna ungdomar. Och det var väldigt obehagligt, för de gick över gränsen. Så det var nästan så att jag kände: Ska jag verkligen våga?

Ecce homo väckte starka känslor
Men nu känner Ohlson Wallin sig trygg på Rydals museum.

– De har varit så duktiga hela vägen. Men då tyckte jag det var viktigt att få visa Ecce homo. Den visades aldrig här, och den kanske behövs i Marks kommun, även om den är så pass gammal.

Sedan Ecce homo, en serie med tolv bilder som visar Jesus i olika hbtq-situationer, först visades i Uppsala domkyrka 1998 har det stormat kring Elisabeth Ohlson Wallin. Kyrkan bombhotades och dåvarande påven Johannes Paulus II ställde in en planerad audiens av ärkebiskop K G Hammar. Och nu finns ett stort antal av hennes bilder samlade på Rydals museum fram till 8:e september.

Trygg med polisnärvaro
Ett fler tal poliser fanns på plats under invigningen och de senaste veckornas debatt om hot och hat mot kvinnor är något Elisabeth Ohlson Wallin har många personliga erfarenheter av.

– Vi lever i ett samhälle idag, där kvinnor som höjer sina röster, får ta emot väldigt mycket hat och hot, och jag är en av dem. Jag är väldigt glad att polisen är här. Det är jätteskönt. Det känns tryggt för mig, och jag kan slappna av.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".