Roger Wilhelmsson (M). Foto: Jan-Åke Thorell.
Skola

Ulricehamn sämst på läxhjälp

Wilhelmsson: "Alla har inte samma förutsättningar hemifrån"
1:47 min

Medan alla skolor i Borås och Vårgårda erbjuder läxhjälp i någon form erbjuder majoriteten av skolorna i Ulricehamn ingen läxhjälp alls. Enligt Roger Wilhelmsson (M), biträdande kommunalråd i Ulricehamn, kommer kommunen se över detta framöver.

– Om jag förstår det rätt så håller förvaltningen på att titta på, eller har börjat titta på hur man då skulle kunna göra så att det blir lika över hela kommunen. Alla har ju som jag sa inte samma förutsättningar hemifrån när det gäller att få stöd i hemmet och då är det en bra idé att organisera det här i skolans regi.

Stora skillnader i Sjuhärad
Det är upp till varje skola att besluta om huruvida läxhjälp ska erbjudas. 86 av de skolor i Sjuhärad som svarat erbjuder läxhjälp i någon form, hälften har det i form av studiestöd i vissa ämnen eller på fritids för de elever som går där. 22 skolor i Sjuhärad har ingen läxhjälp alls. Nio av dessa finns i Ulricehamn.

– Man har gjort olika bedömningar utifrån både hur det sett ut med elever och vad man bedömt att man har haft för resurser. Men jag har inget entydigt svar, man får nog titta på skola för skola där, säger Roger Wilhelmsson.

Studiestöd istället för läxhjälp
Sven Eriksonsgymnasiet har liksom de flesta gymnasieskolor ingen ren läxhjälp, utan studiestöd i olika ämnen. Camilla Ahlin är en av rektorerna och hon förklarar det såhär:

– Det är lite svårt på gymnasieskolan just för det är ju ganska höga ämneskrav både på lärare och elever och det är inte alltid så lätt att gå in och hjälpa till att läsa läxor i matte c eller matte 3 som det heter nu i den nya gymnasieskolan, om man inte är mattelärare själv.

På Sven Eriksonsgymnasiet finns studiestöd i de flesta ämnen och sedan årsskiftet finns dessutom stöd i matematik på arabiska.

– Det har varit väldigt roligt att kunna erbjuda det på plats på skolan. För det kan också vara så att många elever känner att "nej, det där med studiehandledning på mitt modersmål det är någonting som bara jag får i sådana fall och då är jag inte intresserad." Men nu har man kunnat öppna upp det mycket mer så att alla som är intresserade kan komma och gå lite som de vill och då känns det som att det har fått större genomslagseffekt.

Tidigare publicering

Skolor som erbjuder läxhjälp i Sjuhärad

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".