Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Borås

Hovrätten tar inte upp fallet med polis som avlägsnade kvinna

Publicerat måndag 18 mars 2013 kl 11.14
Det var på den här gatan i Borås där händelsen inträffade. Foto: Joel Wendle, P4 Sjuhärad

Bötesstraffet står fast för den polis som körde ut en flicka till Ridhuset i Borås i november 2011. Hovrätten väljer att inte ta upp fallet där polismannen dömdes för tjänstefel sedan hans patrull tagit med sig en kvinna från centrum och släppt av henne vid ridhuset.

Polismannen, som dömdes till dagsböter, ansåg att hans oaktsamhet borde setts som ringa. Han undrade även om inte tingsrättens ordförande var jävig, eftersom domaren verkade känna den person kvinnan besökte under kvällen. Men hovrätten väljer att inte ta upp fallet - och därmed står tingrättens dom fast.

Stod på gågatan
Det var i november 2011 som en polisbuss var på väg mot Stora torget i Borås och körde på en av gågatorna som leder dit. Den då 25-åriga kvinnan stod tillsammans med två bekanta mitt i gågatan. Kvinnan har berättat att hon inte uppmärksammade polisbussen förrän en polisman kom springande mot henne och ryckte tag i henne.

Polismannen däremot har hävdat att kvinnan hela tiden var vänd mot polisbussen och att hon demonstrativt vägrade flytta på sig. Enligt honom var det kvinnan som var aggressiv, medan kvinnan alltså hävdar att det var poliserna som var aggressiva mot henne.

Kördes till ridhuset
Det hela slutade med att den nu dömde polismannen tog beslutet avlägsna kvinnan från centrum. Hon kördes iväg till ridhuset ett par kilometer utanför stan, där hon släpptes av. Kvinnan har berättat att hon då var livrädd och tvivlade på om det var riktiga poliser som körde iväg henne. Eftersom hon inte är från Borås kände hon inte igen sig. Hon hade bara en tunn jacka på sig och varken mobil eller plånbok med sig. Till slut lyckades hon få lift tillbaka till stan av en kvinna som stannade med sin bil.

I november förra året dömdes polisen för tjänstefel och till dagsböter på 12 000 kronor.

Domen slog fast att en person endast får köras bort om den stör den allmänna ordningen. Det får inte avgöras av att den enskilda polisen känner att någon är otrevlig eller störig. Och här menade tingsrätten att det inte funnits någon laglig grund för att föra bort kvinnan.

Tidigare publicerat

Tidigare granskning

"Carl" berättar om sitt paragraf 13-ärende. Bilden är ett montage.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".