Mark

Skadestånd för tejpat barn

Marks kommun krävs nu på skadestånd efter att en förskolelärare satt tejp över munnen på fyra barn på en förskola i Hyssna. Händelsen fick stor uppmärksamhet och har nu avgjorts av Barn- och elevombudet på Skolinspektionen.

Det var i slutet av september förra året som en förälder skulle hämta sin 3 till 4-årige son på förskolan. En lärare berättade då att hon satt tejp över munnen på barnet under dagen.

Det var i samband med lek som barnen var stojiga, högljudda och inte lyssnade när förskolläraren bad dem vara tysta. Läraren, som hade svårt att hantera situationen, sa då att "om vi inte är tysta så får vi tejpa över munnen".

De fyra barnen fick sedan en tejpremsa över munnen, och Marks kommun uppger till Barn och elevombudet att det enligt kvinnan gjorts i "pedagogiskt syfte".

Fick skriftlig varning
Dagen efter tog både föräldern och förskolläraren själv kontakt med förskolechefen. Saken anmäldes vidare till kommunen, möten hölls på olika nivåer, bland annat med de inblandade barnen och deras föräldrar.
Efter en och en halv månad hölls så ett uppsamlande möte för hela förskolan och där förklarade rektorn att man gjort vad man kunnat; förskoleläraren hade fått en skriftlig varning och flyttats till en annan avdelning.

Föräldrarna var dock inte nöjda med det och menade att rektorn inte gjort tillräckligt. Barn- och elevombudet å sin sida anser dock att man utrett uppgifterna kring händelsen på rätt sätt.

Krävs på skadestånd
Nu krävs Marks kommun på 30 000 kronor i skadestånd för kränkningen mot pojken, och de har fram till 3 april på sig att svara.
Tre scenarier finns nu: Marks kommun betalar skadeståndet och ärendet avslutas, man kommer inte överens och då väntar vidare förhandlingar, eller att saken slutligen eventuellt kan gå vidare till tingsrätten.

Tejpningen av de tre andra barnen kommer däremot troligen inte att utredas alls. Barn och elevombudet har nämligen ännu inte fått in någon anmälan från de barnens föräldrar.

Tidigare artiklar

Sussie Pettersson och Sandra Börjesson vars barn fick sina munnar tejpade Foto: Jenny Hellström
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".