Foto: Jonna Burén/SR Göteborg
VÄSTRA GÖTALAND

Patrik Ehn utesluts ur SD

Ehn: "Jag är Sverigedemokrat"
1:16 min

Sverigedemokraterna beslutade vid sitt extrainsatta partistyrelsemöte att utesluta tolv personer ur partiet. Bland de som utesluts finns regionpolitikern Patrik Ehn från Göteborg.

Bakgrunden till det extrainsatta mötet är den nolltolerans mot bland annat rasism som partiledaren Jimmie Åkesson initierade under hösten 2012.

Enligt pressmeddelandet togs beslutet att utesluta Ehn med bred majoritet i partistyrelsen, 14 röster mot 3.

"Uteslutningen grundar sig i att partistyrelsen gjort en samlad bedömning av Ehns politiska bakgrund i nazistiska och extremististiska organisationer i kombination med en lång rad olika uttalanden och händelser. Efter noga övervägande har partistyrelsen landat i slutsatsen att Patrik Ehns ideologiska hemvist inte är inom Sverigedemokraterna och att han därmed inte kan fortsätta som medlem", står det i pressmeddelandet.

Enligt partistyrelsen har Ehn inte på ett trovärdigt sätt lämnat extremismen bakom sig.

Förutom uteslutiningen uppmanas Patrik Ehn också att lämna sina förtroendeuppdrag i Göteborg och Västra Götaland.
Det är osäkert vad uteslutningen kommer att leda till här i Västsverige. Ehn uppges ha stöd från ett stort antal västsvenska partikamrater och partidistrikt.

P4 Sjuhärad/TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".