Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Byggstrejken skjuts upp

Byggnads i Väst: "Vi ville inte ha strejk"
1:05 min
Foto: Bertil Enevåg Ericson/Scanpix

Det blir ingen byggstrejk i morgon. Statliga Medlingsinstitutet tar till den unika metoden att med tvång skjuta på konflikten i två veckor.

Bara tre gånger tidigare har Medlingsinstitutet utnyttjat möjligheten i lagen att skjuta på stridsåtgärder för att på så sätt få till en lösning. Beslutet togs efter en direkt begäran från medlarna i byggkonflikten.

– Först blev jag väldigt förvånad, men om man sätter sig ner och funderar en stund känns det ändå som att strejk är det man INTE vill ha, säger Tomas Emanuelsson - fackordförande för Byggnads i Väst.

– Jag hoppas verkligen att detta innebär att man tagit frågan på allvar och verkligen ser till att det blir ordning och reda på arbetsplatserna.

Vad är det ni främst vill få igenom?

– En skrivning i vårt kollektivavtal så vi får ett verktyg för att skapa ordning och reda på arbetsplatsen. Det är många som jobbar där från olika firmor, den ene vet inte vad den andre gör och på vissa håll vet inte killarna riktigt vem de arbetar för. Det är mycket sådant tyvärr, säger Tomas Emanuelsson på Byggnads i Väst.

Två veckors respit
Vid midnatt skulle 2 800 av Byggnads medlemmar ha gått ut i strejk på cirka 160 arbetsplatser. Men medlarna tar nu alltså till tvångsmetoder vilket innebär att konflikten skjuts upp 14 dagar.
Förutom att parterna nu har ytterligare tid att nå en lösning har alla gånger industriförhandlingarna som inte är färdiga spelat in i beslutet att skjuta på strejken.

Medlingsinstitutet vill inte att någon annan ska sluta avtal först utan industrin ska sätta normen för löneökningarna.
Byggkonflikten handlar om arbetsmiljö och arbetsgivarnas ansvar för underentreprenörer.

– Våra krav ligger nu kvar i ursprunglig form som jag ser det och vi förhandlar utifrån det. Förhandlingarna börjar om kan man säga, det är absolut så, säger Mats Åkerlind, förhandlingschef hos arbetsgivarna i Sveriges Byggindustrier.

Välkommen paus
Facket Byggnads välkomnar beskedet om den uppskjutna konflikten och tolkar det som att medlarna vill få tid att hitta en öppning i frågan om huvudentreprenörsansvar och möta upp Byggnas avtalskrav.

– Jag tolkar Medlingsinstitutets beslut att man tagit till sig av vår kritik, säger ordförande Johan Lindholm.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".