Foto: Patrick Sörquist / SvD / SCANPIX
Vårgårda

Länsstyrelsen ger klartecken för skjutbana

Tamrell: "Vi har lidit stor ekonomisk skada"
1:06 min

Bygget av den omdiskuterade skjutbanan i Ljur i Vårgårda kommun kan nu fortsätta. Länsstyrelsen anser att Vårgårda kommun gjorde fel när de drog tillbaka sitt bygglov.

Länsstyrelsen har upphävt Vårgårda kommuns beslut att stoppa bygget av skjutbanan i Ljur. Efter omfattande protester från närboende backade myndighetsnämnden bygg- och miljö och drog tillbaka bygglovet för skjutbanan som då redan var påbörjad. Ägarna, syskonen Mona och Jan Tamrell, överklagade till länsstyrelsen och nu har de fått rätt.

Inte rätt att ompröva
Länsstyrelsen anser att myndighetsnämnden bygg- och miljö inte hade rätt att ompröva det första bygglovet och därför ska det gälla. När det gäller påståenden om att berörda grannar inte fått tillräcklig information, och även felaktig information, lägger länsstyrelsen det slutgiltiga ansvaret på nämnden, inte på den som söker bygglov.

Att bygget av skjutbanan har stått stilla sedan sommaren innebär en rejäl ekonomisk skada för ägarna men hur stor är för tidigt att säga menar Jan Tamrell men tillägger att det kan bli aktuellt att söka skadestånd.

Claes Hägermalm (M) ordförande i myndighetsnämnden bygg- och miljö medger att det är ovanligt att upphäva ett bygglov.

– Men vi tyckte att informationen till berörda grannar brast och att de inte riktigt förstått omfattningen av verksamheten på skjutbanan och så såg vi en möjlighet i lagen att upphäva bygglovet så då försökte vi det. Men länsstyrelsens beslut var väl inte direkt oväntat, säger Claes Hägermalm.

Vad händer nu?

– Vi ska ha möte i veckan som kommer och då får vi se hur vi går vidare, om vi ska överklaga till förvaltningsrätten eller inte, säger Claes Hägermalm.

Medan bygget har stått still har ju skjutbanans ägare förlorat en del pengar. Finns det något sätt som ni kan eller har skyldighet att kompensera dem på?

– Det har vi inte diskuterat ännu. Vi får väl börja med att prata med den berörda parten, säger Claes Hägermalm.

Besvikna grannar
Det var grannar som klagade och befarade att dom skulle blir störda av skjutbanan. En av dem är Svante Hultén som är besviken idag.

– Det är bedrövligt, men samtidigt kan vi givetvis förstå argumentationen. Det finns ju en hel del fel begågna tidigt i det här ärendet framför allt från kommunen, säger Svante Hultén.

Tänker ni gå vidare?

-- Vi kommer agera på olika sätt men förstår att det här beslutet är nog svårt att rucka på. Vi kan överklaga givetvis och det kommer vi göra. Det finns en hel del människor i bygden som mår riktigt dåligt över detta, som både oroar sig för skjutandet och för sina verksamheter i området. Eller att överhuvudtaget bo i en sån miljö, det känns väldigt olustigt, säger Svante Hultén.

                                                         Åsa Dahlberg
asa.dahlberg@sr.se

Tidigare publiceringar

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".