Foto: Patric Söderström / SCANPIX
Svenljunga

Minkar dödades av stridsflyg

Dahlén: "Aldrig varit med om liknande"
1:04 min

När försvarets stridsflygplan flög över en minkfarm i Svenljunga kommun i somras blev minkarna så uppskrämda att de bet ihjäl sina valpar.

Händelsen inträffade i somras när plan från flygflottiljen F7 i Såtenäs passerade området på låg höjd.
Enligt minkfarmen själv handlar det om 5-600 minkvalpar som dog på grund av överflygningen. I övrigt vill man inte kommentera händelsen alls.

Olycklig händelse
Lena Ahlström på försvarsmaktens juridiska stab beskriver det hela som en olycklig händelse, och att det inte är något tvivel om att minkfarmen ska ersättas. Det är inte klart än hur mycket pengar det handlar om - handläggningen är klar inom ett par veckor.

Flygvapnets flygrutter regleras av mycket noggranna kartor där det anges vilken lägstahöjd man får flyga på i olika områden - bland annat beroende på vilken tidpunkt det är på dagen.

Känsliga för höga ljud
Johan Dahlén som är VD för Sveriges Pälsdjursuppfödares Rikssförbund säger att minkarna är känsliga för ljud men att han aldrig hört att minkar dött i den här omfattningen.

– Generellt sett är minken känslig för höga ljud och det har vi sett när man haft demonstrationer nära minkfarmar, då har minken påverkats negativt och blivit stressad. På en minkfarm är det normalt tyst och lugnt och kommer det ett stridsflygplan blir det ju en markant skillnad, säger Johan Dahlén.

Det kommer ta ett tag innan farmen bygger upp ett lika stort bestånd igen?

– Man får vänta till nästa år innan det blir möjlighet att få nya valpar igen, så det tar ett år, säger Johan Dahlén.

Flygvapnets lägsta flyghöjd i fredstid är 20 meter över hav, Vänern och Vättern. 50 meter över land, men det kan vara 30 meter vid särkilt planlagda moment (att man rekognoserat sträckan först).

Sedan rekommenderas att inte lågflyga över samhällen, men vad "lågflygning" innebär är oklart. Tumregeln är att flygningen inte ska störa.

Källa: F7, Såtenäs

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".