Borås

Här kan du bli god man åt asylsökande

Svedberg: "Man måste känna till asylprocessen"
1:16 min

Under året beräknas 4000 ensamkommande barn- och ungdomar söka asyl i Sverige. Alla ska få en god man som hjälper dem igenom asylprocessen. Därför anordnas nu en utbildning i Borås för de goda män som vill hjälpa just ensamkommande asylsökande barn.

– Man måste känna till asylprocessen, säger Elisabeth Svedberg på Sveriges kommuner och landsting. Det är väldigt många beslut som ska fattas och det är en helt annan sak att vara god man åt ett ensamkommande flyktingbarn än åt en äldre människa.

Ingen statistik
Hur många goda män som finns att tillgå i landet finns det ingen statistik över. Elisabeth Svedberg anser att kommunerna och landstingen står inför en stor utmaning att hitta gode män med rätt kompetens till de barn och ungdomar som behöver dom.

Ser det ut som att ni kommer fixa att ta hand om så många barn?

– Det måste vi ändå tro att vi ska göra, alltså att vi ska kunna klara av det, säger Elisabeth Svedberg.

Roligt men jobbigt
En av deltagarna på utbildningen var Anette Fredman som hittills haft två uppdrag som god man till ensamkommande asylsökande barn. Ett uppdrag som varit roligt men också jobbigt.

– Svårt, lärorikt, intressant och jättekul på samma gång, säger Anette Fredman.

Får man en personlig relation till det barn man tilldelas?

– Jag har fått det i alla fall och håller lite kontakt med dom.

Reporter: Åsa Dahlberg

asa.dahlberg@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".