Aino Jawo och Caroline Hjelt i electropopduon Icona Pop uppträder på Sommartorsdagarna. Foto: Scanpix
Borås

Dyr nota för Sommartorsdagarna

Kommunalrådet: "Det är orimligt"
1:31 min

 Sommartorsdagarna kan få betala 300.000 kronor för polisbevakning. Efter beslutet att Kulturkalaset i Göteborg måste börja betala för polisinsatser tyder mycket på att det samma kommer att gälla för sommartorsdagarna i Borås.

Det socialdemokratiska kommunalrådet Ulf Olsson är kritisk men säger att det inte finns någon risk att sommartorsdagarna läggs ner, vad som än händer.

– Sommartorsdagarna är såpass viktiga för Borås att oavsett vilket beslut som fattas när det gäller polisinsatserna är det självklart att vi ska fortsätta med Sommartorsdagarna på samma sätt som vi gjort de senaste åren, säger Ulf Olsson.

Sommartorsdagarna är inte hotade då?

– Absolut inte.

Sommartorsdagarna har fört kända artister från hela Sverige till Borås sedan slutet av 80-talet, men nu är alltså många oroliga att dom kan komma att läggas ner eller tappa kraftigt i kvalitet. Efter att Högsta förvaltningsdomstolen beslutat att Kulturkalaset i Göteborg drivs i vinstsyfte måste nu Göteborgs stad börja betala för polisinsatserna under festivalen.

Det finns många likheter mellan Göteborgskalaset och sommartorsdagarna så mycket tyder nu på att Borås också kan komma att behöva betala för polisens insats. Det skulle i så fall betyda en extra kostnad på runt 300 000 kr. Men Ulf Olsson håller inte med om att varken Göteborgskalaset eller Sommartorsdagarna skulle drivas med vinstsyfte.

– Har man en attraktiv kommun, oavsett vad vi gör syftar det naturligtvis till att göra staden mer attraktiv, vilket i sin tur betyder att fler besöker restauranger och så vidare. Men att hävda att genom att man gör en stad mer attraktiv även ska betala för polisinsatser, det tycker jag är orimligt.

Tidigare publicering

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".