Borås

Avvisningen av dödssjuke Artin stoppad

Gränspolisen: "Det ena barnet är sjukt"
1:07 min

Avvisningen av åttaåriga Artin och hans familj i Borås har skjutits upp. Artin som har en livshotande sjukdom skulle idag ha avvisats till Kosovo efter beslut i Migrationsverket.

Artins pappa kom till polisstatione imorse, beredd att tas till flygplatsen. Bussarna som skulle köra familjen var redan på plats, men då fick han plötsligt veta att han kunde åka hem igen och att familjen inte skulle tvingas resa till Kosovo idag. Orsaken är att hela familjen inte kunde åka på grund av Artins sjukdom.

Enligt Migrationsverket finns den vård som Artin behöver att tillgå i hemlandet, men i ett intyg från en läkare, som lämnat information om vårdläget i Kosovo till Migrationsverket, står det att den vård som Artin behöver inte finns att få i landet.

Artin och hans familj lämnade norra Kosovo för tre år sedan efter oroligheter och förföljelse.

I två och ett halv år har Artin lyckosamt vårdat för sin allvarliga och ovanliga sjukdom på Södra Älvsborgs sjukhus i Borås men för en månad sen har pojkens sjukdomstillstånd förvärrats.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".