Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Borås

Funktionsnedsatta har svårt att få jobb

Uppdaterat torsdag 21 mars 2013 kl 09.24
Publicerat torsdag 21 mars 2013 kl 07.06
Arbetsförmedlingen: "Den gruppen har det tuffast"
1:34 min
Bengt Bohlin på Arbetsförmedlingen i Borås arbetar med att hjälpa funktionsnedsatta att få anställning. Foto: Sara Johansson

Unga med funktionsnedsättningar och långa sjukskrivningar har svårt att komma in på arbetsmarknaden. De som blir beroende av sjukförsäkringen riskerar ett liv i utanförskap och fattigdom, det visar en färsk rapport till Försäkringskassan.

Bengt Bohlin på Arbetsförmedlingen i Borås arbetar med att dessa personer ska få anställning med särskilt stöd.

– Det är dom personerna som står längst från arbetsmarknaden och som har det tuffast att komma in. Som arbetsgivare vill man ha de bästa och de som är mest produktiva och det kan inte dessa personer matcha på samma sätt, säger Bengt Bohlin.

Ger särskilt stöd
Bengt Bolin är en av åtta Sius-konsulenter på Arbetsförmedlingen i Borås. Sius står för Särskilt introduktions- och uppföljningsstöd och kan ges till personer som har en funktionsnedsättning men ändå en viss arbetsförmåga. Handikappet kan vara både intellektuellt eller fysiskt.

– Man måste också stötta arbetsplatserna med vad man behöver tänka på när det gäller olika typer av funktionshinder, och där är vi med och hjälper till.

Med hjälp av stöd är tanken att en funktionsnedsatt person ska få jobb med riktig lön som alla andra. Arbetsuppgifterna skräddarsys efter förmåga och intresse, och arbetsgivaren får ett ekonomiskt stöd som ska täcka kostnader för exempelvis försäkringar och anpassningar på arbetsplatsen.
Men det är svårt att hitta arbetsgivare som är intresserade, säger Bengt Bolin.

– Vi kan aldrig få för många, det finns helt klart ett stort behov.

Jättenöjda
Tots att arbetsgivaren kan få ekonomisk ersättning som ska kompensera handikappet är det alltså svårt att hitta intresserade arbetsgivare. Men på Arom-dekor i Lockryd har fem av 20 anställda någon form av anställningsstöd på grund av funktionsnedsättning.

– Det har fungerat bra, vi är jättenöjda med dom vi har idag, säger Christian Lundell, VD och ägare.

Vad gör dom för uppgifter?

– Allt från att köra truck till att producera, alltså fylla i flaskor och packa.

Christian Lundell visar runt på arbetsplatsen. Företaget levererar flytande kemiska produkter till både industrin och tunga fordon. Dom har tagit emot flera praktikanter från arbetsförmedlingen som senare fått så kallade trygghetsanställningar. Genom stöd och anpassning av uppgifterna kan dom utföra ett bra arbete.

Det kan delvis handla om något så enkelt som att en kollega finns nära till hands om det är någon som behöver extra hjälp, och delvis om lite större anpassningar som att en truck byggts om för att fungera med handreglage istället för spakar.

– Det är otroligt roligt att se hur personer kan utvecklas när de får ett riktigt arbete och en riktig arbetsuppgift och får göra nytta. Bara det är en belöning i sig, säger Christian Lundell.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".