1 av 2
Love Borg, 7, är ofta på biblioteket med sin mamma. Foto: Camilla Walldán
2 av 2
Nina Holst, bibliotekarie på Tranemo Bibliotek. Foto: Camilla Walldán
Tranemo

Allt färre lånar barn- och ungdomsböcker

Holst: "Beror på minskade resurser"
1:33 min

Utlåningen av barn- och ungdomsböcker har minskat kraftigt i flera Sjuhäradkommuner. Det visar ny statistik. En förklaring är att många biblioteksfilialer har lagts ned, vilket bland annat innebär sämre service till skolorna.

Nina Holst är barn och it-bibliotekarie i Tranemo, där utlåningen av barn- och ungdomsböcker minskade med 17 procent förra året. Det visar ny statistik från Kungliga biblioteket.

 – Jag tror den största anledningen är de minskade resurserna i samhället i stort, framför allt i skolan men även på biblioteken.

Mellan åren 2009 och 2010 lade Tranemos kommun, av besparingsskäl, ned filialerna man tidigare hade i Limmared, Länghem och Dalstorp. Bokbussen som sattes in i stället har inte kunnat ersätta filialerna - utlånen fortsätter minska.

– Även om bokbussen kör ute på orterna har ju inte alla människor möjlighet att ta sig till bokbussen. Den kommer ju på speciella tider.

I Sjuhärad visar även Herrljunga (30%), Mark (5%) och Svenljunga (26%) kraftigt negativa siffror när det gäller utlåning av barn- och ungdomsböcker.

Love Borg, snart sju år, är ofta på biblioteket med mamma. Han visar sin favorithylla med böcker om djur.

Hur tycker du det ska bli att lära sig läsa sen?

– Roligt. Och om jag inte har något att göra, då kan jag läsa en bok.

Läsförståelseförmågan har under hela 2000-talet blivit allt sämre hos svenska ungdomar. Samtidigt är förmågan att läsa grunden till allt, tycker Nina Holst. Och är inte bara en förutsättning för att kunna skaffa sig en utbildning och klara livet i samhället. Läsning utvecklar också bland annat fantasin, kreativiteten, och kan bidra till förmågan att förstå andra människor och andra kulturer, säger hon.

 Hur man på biblioteket nu ska kunna bryta den negativa utlåningstrenden vet hon inte.

– Vi fick dom nya siffrorna först idag, så vi behöver titta igenom och analysera dom först, säger Nina Holst.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".