Säkerhetsansvarig Björn Bördin. Foto: Sara Kvist/SR Sjuhärad.
sport - fotboll

Färre poliser på matcherna verklighet för Elfsborg

Elfsborgs säkerhetsansvarig: "Vi jobbar redan så"
1:10 min

"Porta" polisen från de flesta matcher, låt dem bara komma in vid högriskmatcher och låt klubbarna få mer insyn i polisens prioriteringar inför och under stora matcher. Dessa förlag presenterar den nationelle samordnaren mot huliganism, Björn eriksson, i en utredning idag.

Björn Erikssons förslag är något som redan är verklighet på den allsvenska arenorna, menar Björn Bördin som är säkerhetsansvarig för Elfsborg.

– Att polisen inte ska vara inne på arenan utan sköta ordningen utanför, det är något som vi redan anammar idag. Varje förening är suverän inne på arenan och sköter säkerheten där, och polisen sköter den utanför. Man bedömmer olika. Ett derby i Stockholm och en match mellan oss och IFK Göteborg – där är det ganska stor skillnad. Även om polisinsatsen är ganska stor när vi möter IFK Göteborg.

Vad skulle skillnaden bli om man genomförde förslagen ur utredningen?

– Jag tycker att det fungerar så idag redan. Vi har blivit såpass duktiga i de allsvenska föreningarna redan. Vi har heltidsanställda säkerhetsansvariga, vi har en god organisation. Problemen är oftast utanför arenan när man tar sig till och från matchen. Det är där det är stökigt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".