Framför allt i glesbygden har problemen med täckning varit stora. Foto: Bertil Ericson / SCANPIX

Dålig täckning ställer till det för ambulansen

Verksamhetschef Bengt Asplén: "Många upplevde en dramatisk försämring"
1:24 min

För ungefär ett år sedan upphandlade Västra Götalandsregionen ny mobiltelefonoperatör, och bytte från Telia till Tele 2. Klagomålen från ambulanspersonalen kom direkt, bland annat kring brutna samtal. Och nu har flera ambulansområden fått byta tillbaka till den gamla operatören.

- Vi upplevde att det blev en dramatisk försämring när vi bytte till en ny telefonoperatör, säger Bengt Asplén, verksamhetschef på Västra Götalandsregionens AmbuAlarm.

Mobiltelefoniproblemen blev särskilt tydliga för ambulanserna som kör i glesbygdsområden i Dalsland och Skaraborg.

- Men vi upplevde också att storstadsambulanser fick en lång rad med oförklarliga problem där samtalen blev brutna trots att man befann sig mitt i centrala Göteborg och så vidare, säger Asplén.

Ingen risk för patienten
I ambulanserna används mobiltelefonen bland annat för att få kontakt med patienten när man är på väg ut. Men den största delen av information om patienten, skickas med hjälp av ett digitalt kommunikationssystem som används nationellt. Så trots att mobiltelefonin fungerat dåligt, så har det inte varit någon risk för patienternas liv eller hälsa, enligt Bengt Asplén.

Nu har de områden som värst drabbats av problem, fått gå tillbaka till den gamla mobiloperatören.

- Göteborg var betydligt snabbare på att åtgärda, man har en hög larmfrekvens här så problemet uppdagades säkert mycket tidigare. Så här har man åtgärdat det för relativt länge sen, medan man i Skaraborg har bytt alldeles nu i dagarna.

Försökte återskapa problemen
Tele2 beklagar dom problem ambulanserna upplevt. Annika Kristersson är pressansvarig på Tele2.

– Det är beklagligt att dom upplevde att vi hade så dålig täckning att dom valde att lämna oss som operatör, säger Annika Kristersson.

Annika Kristersson säger att Tele2 gjort allt man kunnat för att återskapa problemen med avbrutna samtal för att på så sätt kunna åtgärda dom. Men detta har inte lyckats.

– Vi har full förståelse för att dom lämnat oss som operatör, för dom vill ha fungerande telefoner, säger Annika Kristersson.

Hon säger också att antalet tappade samtal blivit färre den senaste tiden genom en åtgärd Tele2 gjort. Det handlar om en funktion som slagits på i 3G-nätet som lett till att antalet tappade samtal halverats.

– Det är något som många kunder upplever som väldigt positivt för nätkvaliteten, säger Annika Kristersson.

Helena Sällström
helena.sallstrom@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".