Uhlf Skoglund. Foto: Camilla Walldán
varberg

Apelvikens stugägare nöjda med att slippa spåren

Skoglund: "En karamell vi sugit på i 25 år"
1:43 min

I veckan gav regeringen grönt ljus till planerna på den nya järnvägstunneln under Varberg, när man godkände projektets miljöplan. Det betyder att enkelspåren kommer att försvinna från semesterbadorten Apelviken.

Apelvikens stugägareförening, där många boråsare är medlemmar, tog ställning för att spåren skulle flyttas, redan när frågan först började diskuteras på 80-talet.

Uhlf Skoglund, sekreterare i föreningen är väldigt nöjd idag.

– Det känns bra, det är en karamell som vi sugit på i 20-25 år, säger Uhlf Skoglund. Och nu verkar det ju som att man fått spaden i jorden, i alla fall bildligt.

Färdig om 11 år
Bygget av den tre kilometer långa tunneln, med dubbla järnvägsspår förväntas börja 2019, och vara färdig 2024. Innan dess återstår mycket planering. Nu ska kommunen ska ta fram detaljplaner, och trafikverket en järnvägsplan.

Idag går järnvägsspåren rakt igenom området i Apelviken med 800 fritidsstugor. Och problemen med störande tågbuller har blivit värre med åren, då tågen blivit fler, säger Uhlf.

– Visst brötar det rejält när tågen går förbi. Vissa persontåg går det ju ändå föra samtalston när de passerar, men när godstågen kommer, då får man lägga ifrån sig telefonen, och göra en paus i samtalet.

Flera generationers stugägare
Men en gång var det just järnvägen som under 1920 - och 30-talen förde många av Borås-familjerna till Apelviken, säger Uhlf. För en stor del av dagens fritidshus-ägare har förfäder som arbetat på SJ. Det gjorde Uhlfs farfar, som skaffade en stuga vid stranden.

– De som jobbade på järnvägen tog tåget ned. Det fanns en hållplats i Apelviken där tåget stannade, och där klev man av. Tog med sig korgen, frun och ungarna och ut på stranden. Ned med morgonståget, och hem med eftermiddagståget. Sedan kom ju någon på att "vi har ju en godsvagn, vi kanske ska ställa ned den". Så puttade man av den och sedan började stugorna komma bland klitterna på stranden. Så vi är inga tåghatare, men vi vill gärna ha ett Apelviken utan tågtrafik. Så är det.

Tidigare publicering

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".