1 av 3
Foto: Pär Sandin.
2 av 3
Branden på Näs i Kinna. Foto: Joakim Eriksson, Agena Foto.
3 av 3
Foto: Pär Sandin.
MARK

Brand i flerfamiljshus - två räddade sig via stege

Boende: "Det brann för fullt på väggarna"
1:24 min

Räddningstjänsten har nu avslutat eftersläckningen efter branden imorse i ett flerfamiljshus på Villagatan i Kinna. Två personer fick lättare skador, och huset är i stora delar förstört.

Branden startade vid 07.30 i två av lägenheterna i ett hus med sex lägenheter, en brand som sedan spred sig till vinden.

– Skene heltidsbrandkår var först på plats och då brann det en fullt utvecklad rumsbrand i två lägenheter. Det var krafig rökutveckling och branden hade gått upp via taknocken in till vinden, säger räddningsledaren Per Fägersten.

Bernt fick kasta sig ut
Då hade redan alla i huset tagit sig ut - två av dem via en stege som en granne rest mot fasaden. Två personer fick uppsöka vårdcentral, men ska ha klarat sig med lättare skador.

– Jag stod i köket och såg att det började ryka. Då gick jag ut och då brann för fullt på väggarna här ute, säger Bernt Andersson - en av de boende i huset som fick vattenskador i sin lägenhet.

– Ut så fort som möjligt, väcka tanten och ut. Fick med mig en mobiltelefon bara.

Hur känns det nu?

– Det är bara jobbigt. Det är som att börja om från början igen, för det blir ju inget som man kan använda sedan - bara fullt med vatten överallt.

Svår brand att släcka
20 man från räddningstjänsten i Borås, Skene och Fritsla kallades till branden, och efter närmare två timmar var den under kontroll. Bland annat har man använt så kallade skärsläckare för att öppna upp och släcka av de glödbränder som fortfarande kan pyra inne i fasaden och taket.

– Det är svårt att komma åt, och det kommer bli efterbevakning hela dagen för att hitta alla punkter som glöder, säger räddningsledaren Per Fägersten på plats vid branden.

Enligt honom kommer huset att bli svårt att bo i: två lägenheter är totalt utbrända, och resterande fyra är rök- eller vattenskadade.

– Man har fått tag på alla familjer utom en som man tror är bortrest. Vi har kontrollerat alla lägenheter så det är ingen kvar inne, säger stabschefen Tomas Gunnarsson vid räddningstjänsten i Borås.

Platsen är avspärrad, och bevakning av brandhärden kommer fortsätta under dagen. Vad branden berodde på får den senare utredningen visa.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".