1 av 2
Roland Götlind, en av säsongens många besökare på skidstadion i Borås. Foto: Jenny Hellström
2 av 2
Håkan Axelsson, ordförande i Borås skidlöparklubb. Foto: Jenny Hellström
BORÅS

Nytt avtal vinstlott för skidklubb

"Bra avtal för skidåkarna"
1:40 min

Ett nytt avtal med kommunen betyder vinstlott för Borås Skidlöparklubb, som får betydligt större del av intäkterna än tidigare. Klirr i kassan en rekordsäsong som denna.

Den här säsongen har varit en riktig rekordsäsong för Borås Skidstadion med många fler besökare än förra året - det betyder också att man dragit in rekordmycket pengar - dubbelt så mycket som förra året eller cirka en miljon kronor.

För den huvudansvariga klubben, Borås Skidlöparklubb, betyder det ett rejält tillskott i kassan. Avtalet mellan klubben och kommunen, som äger anläggningen, har nämligen skrivits om så att skidklubben får större del av intäkterna.

Kommunen står för kostnaderna
Fram till nu har Borås SK fått 20 procent av intäkterna, för det arbete man gör. Även de andra klubbarna som är involverade i skötseln har fått del av intäkterna men det mesta har gått till kommunen, som står för kostnaderna.

Det nya avtalet innebär att Borås SK garanteras närmare 200 000 kronor för sitt arbete med att tillverka snö och röja. Klubbben får också hälften av intäkterna, utöver den summan. Det mesta av kostnaderna ligger dock kvar på kommunen.

Cecilia Andersson (C), ordförande i Fritids- och folkhälsonämnden, motiverar förändringen med att det blir en morot för klubben att locka ännu fler besökare till skidstadion om man också får större del av intäkterna.

Servicekontoret är dyrare
Det nya avtalet betyder också en besparing för kommunen, enligt Cecilia Andersson, då mer arbete lagts på Borås SK - istället för att köpas in från kommunens eget servicekontor.  

Håkan Axelsson, ordförande i Borås SK, är nöjd med avtalet och konstaterar att det är förmånligt för klubben.

– Ja, det är det. Vi får ersättning för den arbetstid vi lägger ned, oavsett hur anläggningen går egentligen. Sedan ska man veta att det här är ett bra avtal för skidåkarna i Sjuhärad, eftersom driften kommer att bli enklare, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".