En miljon människor har flytt krigets Syrien. Foto: Bulent Kilic/AFP
VÄSTRA GÖTALAND

Syrienfödda Avaz: Syriska barn behöver bättre hjälp i Sverige

"Bär mycket med sig"
1:12 min

Hittills beräknas över en miljon människor ha flytt krigets Syrien. En del av dem kommer till Sverige och Västra Götaland. Men alla får inte den hjälp de behöver, menar Syrienfödda Avaz Karim.

Sverige måste bli bättre på att förbereda professionell hjälp här, för att bearbeta barnens upplevelser, det menar Avaz Karim, själv boende i Lidköping.

För ett par månader sedan kom hennes bror med familj till Sverige från Syrien.

– Man kan inte föreställa sig hur dessa barn mår. När jag är hemma hos dem sitter den lilla tjejen jämt i sin pappas knä. Hon är rädd att han ska försvinna. De här barnen har ändå haft tur.

Att höra hur bomberna viner, inte veta om de kommer slå ner i sitt eget, eller någon annans hus. Därefter en ofta osäker flyktväg genom Europa.

Barnens framtid
De barn som når Sverige och Västra Götaland från Syrien behöver hjälp, hjälp som statliga myndigehter borde bli bättre på att ge, menar Avaz Karim, vars bror åker till Röda korset för att få stöd.

– Jag tror det är ett av få ställen som har den kompetensen, att jobba med barn från krigsländer. Det är väldigt tråkigt. Hur ska det gå för de här barnen i framtiden? Vi brister på det här i Sverige.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".