Pär Johansson och Patrik Johäll, Firewater. Foto: Pär Sandin P4 Sjuhärad
ulricehamn

Improviserade modeller ger äkta katalog

"Ibiza och Tonkyo var lätt, New York var svårast"
10 min

De flesta modekatalogerna kommer till under planerade och ordnade former. Men Pär Johansson och Patrik Johäll jobbar på ett lite anorlunda sätt med sina kataloger för danska märket NN07. De åker till en plats i världen – Tokyo, Buenos Aires, Ibiza –  scoutar och fotar "civila" modeller på gatan.

Pär Johansson berättar att han jobbat så i flera år nu för just klädmärket NN07. Första gången åkte de rätt ut i öknen och träffade nomader, folkslaget Toregerna som lever utan pass och nationalitet.

– De tyckte att vi var jättekonstiga. Speciellt när jag knöt skjortor om huvudet och byxom om midjan på dem. Det ingick i min styling. Men resultatet blev väldigt fint.

Pär Johansson på Firewater i Ulricehamn som tillsammans med fotografen Patrik Johäll, åkte nu senast till Buenes Aires i Argentina för att fota. De tog folk de hittade på gatan till modeller och miljöer valde de ut på plats.

– Vi har ett bra material att visa upp nu med vad vi gjort tidigare, så det är inte så svårt att få folk att ställa upp. Allt ska vara väldigt improvicerat. Fem minuters övertalning, tio minuters smink. Miljön ska vara den kontext som människorna hör hemma i.

Svåraste staden hittils att jobba i har visat sig vara New York. Dels ösregnade det i flera dagar, och dels säger duon att människorna där är lite merförsiktiga när det kommer till personlig integritet.

– Där var vi rädd att vi skulle komma hem utan katalog. Men plötsligt dök det upp en kille som jobbade på Dunkin Donuts som ställde upp, och sedan lossnade det. Två dagar senare var vi färdiga.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".