1 av 2
Lassalyckan. Bild: Ulricehamns kommun.
2 av 2
Kommunens projektledare Mikael Zsiga testar det nya konstgräset på Lassalyckan. Foto: Joel Wendle.
Ulricehamn

Lassalyckan upp till granskning

"Vissa saker hade kunnat göras bättre"
3:00 min

I kväll är det fullmäktigemöte i Ulricehamn och kommunrevisionen ska då sammanfatta projekt Lassalyckan, en investering som hittills kostat cirka 85 miljoner kronor.

I princip har ulricehamnarna fått valuta för sina pengar när Lassalyckan byggts och idrottsanläggningen har hållit budget, menar kommunrevisorerna. Men en hel del saker skulle kunna gjorts bättre.

Revisionsrapporten, gjord av en extern konsult som är revisor, pekar bland annat på brister i upphandlingen, brister i styrning och kontroll över projektet från kommunens sida och det faktum att en slutrapport aldrig lämnats.

Projektledare för Lassalyckan fram till årsskiftet 2011/2012 var Mikael Zsiga som då lämnade sin tjänst på Ulricehamns kommun för ett annat jobb. I revisionsrapporten framkommer att han bitvis upplevde oklarhet i sin roll och vilka befogenheter han hade. Men till P4 Sjuhärad säger han att samarbetet mellan de olika parterna på det stora hela fungerade bra.

Slapp upphandling
Revisionsrapporten ifrågasätter också om upphandlingen av samverkansprojektet skett inom ramen för LOU, lagen om offentlig upphandling, eftersom exploatören, i det här fallet Svevia, skötte upphandlingarna av underleverantörer. Detta för att kommunen skulle slippa upphandlingsprocessen och även ansvaret för den.

– Jag tror inte att anläggningen hade blivit färdig i tid om man använt sig av en vanlig traditionell upphandling, säger Mikael Zsiga.

Strul med rapporten
Slutrapporten över projektet är viktig eftersom garantitiden för byggnationen är fem år och skulle fel upptäckas i efterhand måste det finns en tillförlitlig dokumentation att luta sig mot. Revisionen kommer därför att be fullmäktige att ta fram en sådan.

Kommunstyrelsens ordförande Lars Holmin (M) förklarar varför ingen slutrapport tagits fram.

– Den är på gång men tar lite tid. Jag tror att man från förvaltningens sida hamnade i en svår situation när personal slutade och de som tog över gick i pension. De som jobbar med den har inte varit med från början. Vi hoppas att den blir klar till sommaren eller till hösten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".