Riksdagsmannen Jan Ericson (M). Foto: Sara Nygren.
borås

Jan Ericson: "Låt de afghanska tolkarna arbetskraftsinvandra"

Jan Ericson: "Orimligt att överge dem"
1:22 min

Sverige bör låta dom afghanska tolkar som arbetat för Försvarsmakten arbetskraftsinvandra i Sverige, det menar Jan Ericson, moderat riksdagsman från Ubbhult. Dels riskerar tolkarna livet i sitt hemland och dels kan dom göra mycket nytta här, säger han till P4 Sjuhärad.

– Det jag tycker är naturligt är att, om man arbetat för Sverige och dessutom har en kunskap som behövs i Sverige med tanke på den ganska stora gruppen afghaner som kommit hit, anställa de här personerna, i försvarsmakten eller någon annan myndighet.

Vårt grannland Norge kunde lösa den här frågan ganska snabbt och bra?

– Tydligen är det flera länder som på olika sätt tagit hand om sin atolkar från Afghanistan. Det tycker jag att vi också ska göra. Men sedan har olika länder olika rättssystem, så det är inte så enkelt. Men jag måste säga att det skulle kännas väldigt märkligt att vi skulle överge människor som har jobbat för Sverige i väldigt riskabla situationer. Det känns helt orimligt.

Förra sommaren skrev 24 av tolkarna ett brev till den Svenska ambassaden där de önskade asyl. Då svarade migrationsminister Tobias Billström att Sverige inte delar ut asyl som belöning. Håller du med honom?

– Det han menar i det läget är att det inte kan ske per automatik att man får asyl om man arbetat för Sverige i ett annat land. Man måste ha asylskäl.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".