Gabriel och Vergili, romska tiggare från Rumänien, har tidigare berättat om sitt hårda och kalla liv på Borås gator. Foto: Joel Wendle P4 Sjuhärad
Borås

Politiker polisanmäler tiggeri

Polisen: "Måste titta på hur vi kan hjälpa dem"
1:36 min

Polisen i Borås har fått in flera polisanmälningar om tiggarna i stan. Bland andra har Maria Lindgren, moderat ersättare i kommunfullmäktige och sociala omsorgsnämnden gjort en polisanmälan eftersom hon tror att det rör sig om människohandel.

– Jag har polisanmält min misstanke om människohandel och jag hoppas att de gör en utredning om det här. Jag tror att de blivit hitforslade och att de tvingas sitta på trottoaren i Borås och tigga. Det är vad jag tror, men det är ju bara en tro från mig, jag har inga belägg för det. Det är polisens sak att utreda hur det här ligger till.

Kajsa Wahlberg har människohandel som sitt ansvarsområde på rikspolisstyrelsen, hon tycker att det är bra att det kommit in en anmälan eftersom polisen då får chansen att utreda om det rör sig om människohandel. Enligt henne förekommer det ibland att människohandel ligger bakom tiggeri i Sverige, men det finns få domar och oftast handlar det om att funktionsnedsatta personer utnyttjas. Polisen i Borås har med anledning av Maria Lindgrens anmälan startat en förundersökning.

– I det här fallet så har vi inget belägg just nu för att det skulle röra sig om människohandel, inte någonting just nu, säger Eric de Verdier, biträdande utredningschef på polisen i Borås.

– Men vi tittar på det för vi har ju inte alltid sanningen, den finns oftast utanför polishuset och vi får väl försöka leta där då. Se om vi kan hitta den.

Vem har ansvar?
Polisen har också inlett en dialog med Borås kommun om vem som ansvarar för hur man på bästa sätt ska hjälpa tiggarna.

– Jag tror att det finns ett allmänt intresse för att se vad vi kan göra för de här människorna, och jag tror inte att rätt väg alltid är att titta på om de begår något brott eller inte. Utan kanske att ha en mer social syn på det hela, hur ska vi kunna hjälpa dem så att de ska slippa sitta där? Det är väl så jag ser på saken, säger Eric de Verdier.

Tidigare artiklar

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".