På Boda vårdcentral har det varit mycket att göra och långa köer för patienterna, berättar verksamhetschef Susanne Magnusson. Foto: Mikael Medin, P4 Sjuhärad.
Vård

Risk för långa köer på Sjuhärads vårdcentraler

"Vi försöker men det blir långa väntetider"
1:31 min

Det är ovanligt många som söker sig till Sjuhärads vårdcentraler just nu och det finns risk för långa köer. Det har varit mer än vid samma tidpunkt tidigare år, berättar Susanne Magnusson verksamhetschef på Boda vårdcentral.

– Idag har det varit extremt mycket. Förra året var det en mycket varmare mars, jag kan inte säga att det varit en lång vinter men det känns lite så när man tittar på det, säger Susanne Magnusson.

Väntrummet på Boda vårdcentral är nästan fullt. Här sitter människor i alla åldrar och väntar på vård, många med förkylning, öroninflammation eller influensa, vilka är dom vanligaste sjukdomarna just nu. Och så här ser det ut över hela Sjuhärad, första kvartalet i år har inneburit mer jobb är normalt för alla vårdcentraler i trakten, enligt Maritha Bäck, Primärvårdschef för Sjuhäradsområdet. Det innebär högre tryck på personalen och det finns stora risker för långa köer, säger Susanne Magnusson, verksamhetschef på Boda vårdcentral.

– Vi försöker men det blir långa väntetider för patienterna i vilket fall som helst. Är det många patienter så blir det lång väntetid men vi försöker att jobba så fort vi kan.

Men Susanne Magnusson har en uppmaning till patienter för att få ner trycket på vårdcentralerna.

– Det man ska tänka på är att man ska försöka med egenvård som patient för ofta är det virusinfektioner och det finns tyvärr inga mediciner mot det utan man får vänta hemma helt enkelt.

Det kan bli att man kommer i onödan ibland?

– Man känner ju sig rätt dålig om man har influensa men det finns det ingen medicin mot heller. Man får nästan ge det en vecka innan man behöver söka om man inte har jätte hög feber, runt 40 grader.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".