Många på landsbygden har problem med mobiltäckningen. Foto: Foto: Berit Roald, Scanpix.
Teknik

Operatörerna om den dåliga mobiltäckningen

Telia: "Det betyder inte att det inte ska gå att ringa på landbygden"
1:32 min

Många mobiloperatörer har fått kritik för dålig täckning framförallt på landsbygden. Företagen hävdar att dom satsar även på landsbygden men erkänner att näten inte är lika utbyggda på landsbygden som i städerna.

-- Det beror ju helt enkelt på att det i tätorterna finns mer folk och också större krav på att ha mer utbyggda nät, säger Andreas Hamrin presschef Telenor.

-- På ett sätt är det enklare att bygga fungerande mobilnät åt de för de är inte så många på samma ställe å andra sidan så krävs det att man sätter upp fler master, Erik Hörnfeldt som är informationschef på 3.

-- Det här är ju en ekonomisk fråga. Satsningarna måste göras där det går att få tillbaka pengarna, säger Hans G Larsson som är informationsansvarig på Telia.

Telenor, Tre och Telia är tre stora mobiloperatörer i Sverige som fått kritik i samband med vår kartläggning av hur mobiltelefonin egentligen fungerar i  Västsverige. Men alla slår ifrån sig anklagelserna om att boende på landsbygden skulle vara åtsidosatta och menar att problemet ligger i att tekniken utvecklas snabbare än vad de hinner med att bygga master för. Och det drabbar framför allt boende på landsbygden där det krävs fler master.

– Min uppfattning är inte att landsbygden är eftersatt, den här veckan så startade vi ungefär 50 master runt om i Sverige, säger Erik Hörnfeldt på 3.

– Under tiden vi satsar på utökningar så är det ju så att kunderna inte står still utan det ökar hela tiden, säger Hans G Larsson.

– Trots att det görs väldigt mycket så har kraven ökat ännu mer. Det betyder ju inte att det inte ska gå att ringa om man är på landsbygden, säger Andreas Hamrin.


Victoria Svedlund
0500 - 77 30 10
viktoria.svedlund​@sverigesradio.ss

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".