Den här typen av meny kan man hitta på fler och fler restauranger i Borås. Foto: Mikael Medin, P4 Sjuhärad.
Hälsa

Dieter blir vanligare på restauranger

"Svårt att uppfylla allas krav"
1:13 min

Det är fler och fler restauranger i Borås som försöker anpassa sig efter olika dieter. Efterfrågan har blivit större och så även utbudet och det är framför allt den omdebatterade LCHF-dieten som folk vill ha. Sofie Åhlén jobbar på Café Viskan och hon märkte när LCHF slog igenom ordentligt i Borås.

– Det var väl för ett år sedan som det blev riktigt stort. Just nu är det mycket olika dieter så det är svårt att uppfylla allas krav men just LCHF-dieten har vi satsat väldigt mycket på så det finns i allt från maträtter till bakverk.

Varför är det just LCHF ni satsat extra på?

– Det är det som haft den största efterfrågan. Det är det som är populärast just nu.

LCHF, som går ute på att man ska äta lite kolhydrater och mycket fett, började bli populärt i mitten av 00-talet. Den har sedan dess varit mycket omdebatterat men idag är det den populäraste dieten i Sverige. Och det är många restauranger som hakat på trenden och erbjuder speciella rätter anpassade efter olika dieter. Men det är inte alla som lagt in LCHF-rätter eller annan smalmat på menyn. Ahmad Mamsouri driver Restaurang Andreas i Borås och hos honom är det inte många som frågar efter dietanpassade rätter.

– Dom senaste åren jag jobbat här har jag inte hört någon som vill ha nån specialmat. Dom flesta som kommer hit är sånna som jobbar med ett hårt jobb så dom behöver mer energi på dagarna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".