1 av 2
Kocken Anna Johansson. Foto: Rebecca Sutton P4 Skaraborg
2 av 2
Ulrika Aleniusson. Foto: Rebecca Sutton P4 Skaraborg
Herrljunga/Vårgårda

Vårgårda & Herrljunga får närproducerad skolmat

Skolkock: "Lokala råvaror ökar arbetsglädjen"
1:29 min

Det skall bli mer närproducerad mat i skolor och äldreomsorgen i Herrljunga och Vårgårda. Detta sedan de båda kommunerna tillsammans med åtta kommuner i Skaraborg ändrat sina avtal om inköp av livsmedel.

Det är Essunga, Grästorp, Hjo, Karlsborg, Skövde, Tibro, Tidaholm och Töreboda som tillsammans med Herrljunga och Vårgårda gemensamt arbetat fram det nya avtalet.

– Att vi har bra råvaror när vi lagar mat till våra barn och gamla, och att varorna kommer från närområdet eller i alla fall Sverige. Det är det som driver oss, säger Ulrika Aleniusson som är kostchef.

Bara en grossist
I kommunernas nuvarande avtal är det bara möjligt för en grossist att svara på den offentliga upphandlingen av livsmedel om de kan erbjuda alla olika livsmedelsgrupper. Grönsaker, mejeriprodukter, bröd, fisk och kött kommer alltså från samma företag. Och eftersom det är priset som styr i den offentliga upphandlingen blir det ofta utländska produkter.

Men nu, med det nya avtalet, kommer det att göras flera små upphandlingar. En för kött, en för mejeriprodukter och så vidare. Dessutom kommer producenten att kunna välja vilken eller vilka kommuner man vill leverera till.

Öppnar för närproducerat
Ulrika Aleniusson säger att detta öppnar dörren för mindre, lokala företag.

– En liten grönsaksgrossist kanske har svårt att leverera till många kommuner, men om det bara handlar om några kommuner i närområdet så kommer de ha möjlighet att göra det.

Just nu pågår upphandlingarna för fullt, och från och med oktober kommer de nya leverantörerna att förse kommunernas kök med förhoppningsvis mycket mer närproducerad mat.

Ökad arbetsglädje
Någonting som skolkocken Anna Johansson, ser fram emot.

– Det är en arbetsglädje att kunna använda de råvaror som vi vill. Och våra elever är faktiskt ganska intresserade av vart maten kommer ifrån, och det är ju inte så kul att behöva säga att kycklingen kommer från till exempel Thailand.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".