1 av 2
FOTO: ULF PALM/SCANPIX
2 av 2
Centerpartist Pontus Johansson är ordförande i plan- och byggnadsnämnden i Mark. Foto: Erik Bergström
Mark

Hökåsbor överklagar vindkraft igen

Plan- och Byggnadsnämnden: "Oklart vilka ljud som gäller"
1:20 min

De boende i Hökås fortsätter att kämpa mot det bullriga vindkraftverket i trakten. Efter att Marks kommun beslutat att vindkraftverket är för bullrigt och borde rivas gick länsstyrelsen emot kommunen och sa att vindkraftverket ska stå kvar. Nu överklagar ett 30-tal boende beslutet.

De boende i Hökås överklagar länsstyrelsens beslut till Mark och miljödomstolen för att en gång för alla få bort kraftverket. Marks kommun förblir passiv i frågan tills beslut från Mark- och miljödomstolen kommit, berättar Pontus Johansson, ordförande för plan- och byggnadsnämnden i Mark.

– Nu har grannarna överklagat beslutet från länsstyrelsen så nu får vi avvakta och se vad miljödomstolen säger i det här fallet. Eftersom grannarna nu har gjort det så kändes det inte som att vi behövde diskutera det.

Kämpat länge
Det har varit många turer fram och tillbaka runt vindkraftverket i Hökås. De boende i trakten har i många år kämpat för att få bort kraftverket och tillslut fick dom rätt från Marks kommun, kraftverkets bullernivå är för hög och det borde rivas. Men ägaren, Hyssna Vind, överklagade till länsstyrelsen som i sin tur gick emot kommunens beslut och sa att vindkraftverket får stå kvar.

Oklart om bullernivå
Nu får alltså dom boende i Hökås ge sig ut på krigsstigen igen – de tänker inte ge sig och överklagar återingen, denna gången till Mark och miljödomstolen. Nu kan man bara vänta och se vad dom beslutar, säger Pontus Johansson, ordförande för plan- och byggnadsnämnden i Marks kommun. Varför det varit så svårt att enas om var bullernivån faktiskt ligger kan han inte svara på.

– Nej, det undrar faktiskt jag också. Jag vill nog påstå att det hela beror på att man inte egentligen vet vilka ljud man ska rätta sig efter. Vi vet egentligen inte riktigt hur mycket verket låter just uppe vid själva verket.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".