Adam Hall Foto: Maria Hansson P4 Sjuhärad
Sjukvård

Hopp om ersättning för narkolepsi-drabbade

Hall: "Det har förändrat hela mitt liv"
1:34 min

Läkemedelsverkets rapport om sambandet mellan svininfluensa-vaccinet pandemrix och narkolepsi ger hopp om ekonomisk kompensation till dem som drabbats. Rapporten visar på en ökad risk - inte bara för barn - utan också för unga vuxna.

Även dem som drabbats av den närbesläktade sjukdomen hypersomni kan hoppas på ersättning då läkemedelsförsäkringen nu ska titta på deras fall. En av dem är 24-årige Adam Hall i Torestorp.

– Någonstans vill man ju ändå få upprättelse för det som har hänt för det har ju ändå förändrat hela mitt liv.

Det var strax efter att Adam Hall hade tagit svininfluensavaccinet som han började känna av symptomen. Han kunde få plötsliga sömnattacker och kände sig alltid trött. Hypersomni är ofta ett förstadium till narkolepsi. Skillnaden mellan hypersomni och narkolepsi är bland annat att de med hypersomni sover djupare men aldrig blir utvilade. Adam Halls liv har förändrats drastiskt sedan han blev sjuk. Han arbetstränar nu tre timmar om dagen och eftersom han inte får köra bil är det färdtjänst som gäller.

– Även om jag kan åka färdtjänsten till Kinna så känner jag mig inte riktigt bekväm att gå in och handla själv i affären heller för skulle jag somna så… ja, visst det är väl folk runtomkring men jag vet inte vad de skulle tro om det står en kille där och bara säckar ihop bland makaronerna och somnar. De hade väl blivit rätt så förskräckta kanske.

Ingen av de som drabbats av hypersomni efter att de tagit pandemrix har fått ersättning av läkemedelsförsäkringen. Hypersomni finns inte heller med i läkemedelsverkets rapport, men eftersom sjukdomarna är närbesläktade kommer läkemedelsförsäkringen nu att gå igenom och bedöma fallen av hypersomni.

– Men jag jobbade ju som personlig assistent då med infektionskänsliga barn. Så det var mest för deras skull jag tog den. Det är ju svårt att liksom ångra något man redan har gjort. Det är bara att försöka ta det härifrån där man är.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".