En elev som lider av dyslexi ska inte placeras i särskola. Foto: Jonas Ekströmer/SCANPIX
MARK

Dyslektiker i Mark sattes i särskola - kan få ersättning

Drabbad: "Det är ett jättebra förslag"
1:34 min

26-årige Peter Sporrong placerades felaktigt i särskola i Marks kommun. Kommunen hade inte resurser att låta Peter som har dyslexi få hjälp i en vanlig klass. Nu kan han få ersättning.

Skolinspektionen kritiserar kommunerna för att inte ta tillräckligt ansvar för och kompensera elever som satts i särskola på felaktiga grunder.

Generaldirektör på Skolinspektionen Ann-Marie Begler skriver idag på Svenska Dagbladets debattsida att kommunerna borde ordna vuxenutbildning och ge ekonomisk kompensation till de elever som gått ut skolan i fel skolform.

En av dem som berörs av detta är 26-årige Peter Sporrong som felaktigt placerades i särskola i Marks kommun när han var yngre.

– Jag tycker det är ett jättebra förslag, säger Peter Sporrong.

Peter Sporrong placerades i särskolan därför att kommunen inte hade resurser att hjälpa honom tillräckligt i den vanliga grundskolan. Han placerades inte där på grund av något utvecklingsstörning - utan på grund av sin dyslexi.

Detta var fel och kommunen har i efterhand beklagat den felaktiga placeringen.

Så inte nog med att Peter tidsmässigt kom efter sina klasskamrater, så fick han senare också själv ta lån för att beskosta den utbildning han behöver för att komma ifatt.

– Det känns lite hårt faktiskt. Ett erkännande från kommunen att de gjort fel och en även en liten summa skulle underlätta mycket, säger Peter Sporrong.

Peter Sporrong och Skolinspektionens Generaldirektör Ann-Marie Begler är rörande överens om att kommunen borde kompensera dem som drabbats.

– Hjälp de här unga människorna att få ordning på sina liv, säger Ann-Marie Begler.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".