1 av 2
Foto: Henrik Montgomery/Scanpix.
2 av 2
Foto: Fredrik Persson.

Klartecken för påskeldar i Sjuhärad

Räddningstjänst: "Inget förbud, vi har haft snö"
1:25 min

Den senaste tidens många gräsbränder har lett till eldningsförbud på flera håll. Många har varit oroliga över att det kan komma att drabba helgens påskbrasor, men enligt räddningstjänsten ska de inte vara hotade.

Den senaste tiden har det varit många gräsbränder i Västra Götaland och Bohuslän och eldningsförbud har utfärdats i flera kommuner.
Även i Sjuhärad har man haft en del bränder, men trots det kommer vi få se påskbrasor runtom i Sjuhärad även i år.

– Ja som det ser ut nu är det inget eldningsförbud, eftersom här har det varit en del snö tärrängen så det har inte varit riktigt likadant här som på de ställena där det fortfarande är förbud, säger Mikael Rohmee - stabschef på räddningstjänsten i Borås.

Räddningstjänsten anser inte att risken här är alls lika stor som på många andra platser, och just påskbrasor är inget man ororar sig mycket över på Räddningstjänsten.

– Oron kanske har varit större tidigare genom åren, men de sköts ju ofta av idrottsföreningar eller boende i ett område som kanske går ihop om en påskeld, så det har blivit bättre och bättre.

Det som istället är den största orsaken till bränder runt påsk är gränsbränder i samband med luntning, och Mikael Rohmee menar att risken för gräsbränder är stor nu när vädret varit fint. Även om det varit kallt så har det inte regnat på länge och det kan därför vara väldigt torrt ute.

– Man får ju tänka på spridningsrisk till fastigheter, miljöpåverkan till grannar, att det inte blåser för mycket och att man har släckredskap i närheten.

Under perioden 1/9 till 30/4 är eldning generellt tillåten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".